%0 Journal Article %T بررسی وضعیت عناصر غذایی در باغ‌های زیتون استان قزوین با روش انحراف از درصد بهینه و تشخیص چندگانه غذایی %J پژوهش های خاک %I موسسه تحقیقات خاک و آب %Z 2228-7124 %A مستشاری محصص, مهرزاد %A خسروی نژاد, اعظم %A بصیرت, مجید %D 2019 %\ 11/22/2019 %V 33 %N 3 %P 285-295 %! بررسی وضعیت عناصر غذایی در باغ‌های زیتون استان قزوین با روش انحراف از درصد بهینه و تشخیص چندگانه غذایی %K تعادل عناصر %K روش انحراف از درصد بهینه %K تشخیص چندگانه عناصر غذایی %K شهرستان طارم %R 10.22092/ijsr.2019.122713.381 %X زیتون یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی استان قزوین است و این استان در تولید این محصول رتبه دوم کشور را دارد. با این وجود مصرفنامتعادلکودها عاملاصلیبه همخوردنتعادلعناصرغذاییوکمبودنعملکرددرباغ‌های زیتون این منطقه می‌باشد. افزایش عملکرد در صورتی امکان‌پذیر است که تعادل بین عناصر غذایی در گیاه وجود داشته باشد. استفاده از شاخص‌هایتغذیه­ای به‌منظور بهینه کردن مصرف کودها و تشخیص اختلالات تغذیه‌ای ضروری به نظر می‌رسد. این پژوهشدر80باغ زیتوندر شهرستان طارم استان قزوین به مدت سه سال اجرا شد. نمونه‌برداری خاک و برگبه روشاستانداردانجامونمونه هاتجزیه شد.در مهرماه برداشتمحصول انجام وعملکرد اندازه‌گیری شدسپسشاخص‌هایعناصرغذایی با روش انحراف از درصد بهینه وروشتشخیصچندگانهعناصرغذایی در باغ‌ها تعیین گردید. براساسمیانگینعملکردهای محاسبه‌ شده در هردو روش، باغ‌های مطالعه شده به دو گروه باغ‌های با عملکرد زیاد و کم دسته‌بندی گردید. میانگینغلظت مطلوبعناصرغذایی (اعدادمرجع) برایعناصرنیتروژن، فسفر،پتاسیم، کلسیمومنیزیم، منگنز،روی،مسوبوربه هر دو روش به دست آمد و نتایجهریکاز شاخص‌های DOP و CND با هممقایسهشد. شاخص DOP و CND در اکثر باغ‌های مورد مطالعه کمبود عنصر منیزیوم، نیتروژن و کلسیم رانشانداد. همچنین، با توجه به شاخص‌های مورد مطالعه تمامیباغ‌هایباعملکردکم،دروضعیتنامتعادلیازنظرعناصرغذاییقرارداشتند. %U https://srjournal.areeo.ac.ir/article_120601_296dc2733829c69359a945c3e9c01aaf.pdf