TY - JOUR ID - 120611 TI - مقایسه اثر چند ماده آلی و بیوچار آن‌ها بر برخی ویژگی‌های خاک JO - پژوهش های خاک JA - IJSR LA - fa SN - 2228-7124 AU - کرمی, شهرزاد AU - یثربی, جعفر AU - صفرزاده شیرازی, صدیقه AU - رونقی, عبدالمجید AU - قاسمی فسائی, رضا AD - دانشجوی دکتری بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز AD - استادیار بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز AD - استاد بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز AD - دانشیار بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 33 IS - 3 SP - 401 EP - 414 KW - باگاس KW - چغندرقند KW - ریشه شیرین بیان KW - فیلترکیک KW - کنجاله سویا DO - 10.22092/ijsr.2019.124963.426 N2 - امروزه، کاربرد مجدد پسمانده­های آلی تولید شده به‌وسیله کارخانه‌های مواد غذایی و دارویی، در بخش کشاورزی و به‌عنوان کود آلی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثر افزودن پسمانده­های آلی چهار کارخانه در استان‌های فارس و خوزستان و بیوچار این پسمانده­ها بر برخی ویژگی‌های شیمیایی یک خاک آهکی انجام شد. آزمایشی به مدت دو ماه و به‌صورت طرح کاملاً تصادفی در قالب آزمون فاکتوریل ۴×۹ شامل ۹ نوع پسمانده آلی (فیلترکیک، باگاس نیشکر، بیوچار باگاس نیشکر، چغندرقند، بیوچار چغندرقند، ریشه شیرین بیان، بیوچار ریشه شیرین بیان، کنجاله سویا، بیوچار کنجاله سویا) در چهار سطح صفر (شاهد)، یک، دو و سه درصد وزنی و با سه تکرار طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که برهمکنش اثر نوع و سطح پسمانده­های آلی بر فسفر قابل دسترس، غلظت آهن، مس و منگنز قابل عصاره‌گیری باDTPA و قابلیت هدایت الکتریکی خاک معنی‌دار بود. خاک تیمار شده با کنجاله سویا بیشترین مقدار نیتروژن کل و مس را دارا بود. فیلترکیک منبع مناسبی برای تأمین فسفر، روی و آهن و تفاله چغندرقند، منبع مناسبی جهت تأمین منگنز در خاک بودند. تفاوت معنی‌داری بین مقدار عناصر قابل دسترس در خاک‌های تیمار شده با پسمانده­های خام با بیوچار آن‌ها مشاهده نشد. اگرچه افزایش سطح کاربرد این پسمانده­ها به میزان دو تا سه درصد وزنی سبب افزایش قابلیت دسترسی عناصر مذکور گردید اما کاربرد سطوح بالاتر این پسمانده­ها، با افزایش ۳۳ تا ۱۶۶ درصدی قابلیت هدایت الکتریکی خاک همراه بود؛ لذا استفاده وسیع از این پسمانده­ها باید با احتیاط بیشتری صورت پذیرد. UR - https://srjournal.areeo.ac.ir/article_120611.html L1 - https://srjournal.areeo.ac.ir/article_120611_b743579356aac4126a8a24e01dfb380b.pdf ER -