تنوع ژنتیکی گونه‌های مزوریزوبیوم همزیست نخود بومی خاک‌های ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

10.22092/ijsr.2013.126229

چکیده

استفاده از مایه تلقیح­های ریزوبیومی در زراعت گیاهان لگوم از جمله نخود به دلیل مزایای اقتصادی، کاهش مصرف کودهای شیمیایی نیتروژنی و تأمین سلامت محیط زیست در سال­های اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است. در ایران نیز تولید و مصرف این کودها از یک دهه پیش آغاز شده است. تولید مایه تلقیح ریزوبیومی مستلزم در اختیار داشتن باکتری­های مؤثر و شناخته شده می­باشد. هدف از انجام تحقیق جاری، شناسایی و بررسی تنوع ژنتیکی جمعیت ریزبیوم­های همزیست با گیاه نخود موجود در کلکسیون میکروبی موسسه تحقیقات خاک و آب می­باشد. در این تحقیق ابتدا باکتری­های مذکور بر روی محیط YMA خالص سازی شدند و علاوه بر بررسی­های میکروسکوپی و مرفولوژیک، توان ریزوبیوم­های مورد مطالعه در ایجاد گره بر روی ریشه گیاه میزبان از طریق آزمون آلوده‌سازی گیاه نیز مورد بررسی قرار گرفت. از 120 جدایه­ای که تحت آزمون آلوده­سازی گیاه قرار گرفتند، 82 جدایه توانایی گره­زایی داشتند و به عنوان جدایه­های nod+ در نظر گرفته شدند. به منظور شناسایی جدایه­های مذکور از آزمون­های بیوشیمیایی شامل مصرف قندهای و اسیدهای آمینه مختلف و نیز رشد در شرایط متفاوت استفاده گردید. نتایج آزمون­های بیوشیمیایی برای خوشه­بندی جدایه­ها مورد استفاده قرار گرفت که منجر­به قرار گرفتن جدایه­ها در شش خوشه اصلی شد. نتایج آزمون­های بیوشیمیایی نشان داد که اکثر جدایه­ها در گونه M.ciceri و مابقی در گونه M.mediterraneum قرار می­گیرند. توالی ژنتیکی ژن 16S rRNA در شش جدایه که نماینده هر یک از خوشه­ها بودند تعیین گردید. مقایسه توالی تعیین شده با اطلاعات ژن بانک NCBI نشان داد که از لحاظ توالی16SrRNA  جدایه­های C-22, C-35, C-35A, C-97, C-105 در گونه M.ciceri و جدایه SWRI-9 در گونه M.mediterraneum قرار می­گیرند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Genetic Diversity of Chickpea-nodulating Mesorhizobium Species Native to Irania Soils

چکیده [English]

Using rhizobial inoculants in legumes cropping including chickpeas has attracted attentions because of economic advantages, decreasing chemical fertilizers utilization, and environmental health issues. Iran has 10 years of experience on production and utilization of these inoculants. For production of any rhizobial inoculant, it is vital to have a collection from effective and well-known strains of rhizobia. The aim of the current study was to characterize the isolates of chickpea rhizobia (collected by Soil and Water Research Institute from different parts of Iran) and to evaluate their genetic diversity. Bacterial isolates were purified on YMA plates and were subjected to microscopic, morphological, and plant infection analyses. Out of 120 isolates, 82 were able to nodulate the host plants and were considered as nod+ isolates. Identification of the isolates was carried out using biochemical test including utilization of carbohydrates, amino acids, and ability for growth in different cultural conditions. Results of the biochemical tests were used for clustering of isolates. Results showed that, the isolates could be divided into six groups, of which the majority belonged to M. ciceri. Six representatives were selected from each cluster and their 16 rRNA sequence was determined. Results of the study revealed that isolates C-22, C-35, C-35A, C-97 and C-105 belong to M. ciceri and the isolate SWRI-9 was M .mediterraneum.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rhizobium
  • Chickpea
  • Inoculant
  • Genetic diversity
  1. اصغرزاده، ا ، صالح راستین ،ن.، محمدی ،م.1375. بررسی پتانسیل تثبیت ازت در همزیستی سویه­های بومی مزوریزوبیوم با دو رقم اصلی نخود (Cicer arietinum) پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.
  2. اصغرزاده، ا.، حسینی مزینانی، س.م.، ملکوتی، م.ج.، فیض آبادی، م.م. 1380. شناسایی سویه­های باکتری­های همزیست نخود ایرانی مزوریزوبیوم سیسری (Mesorhizobium ciceri) با کارایی تثبیت ازت متفاوت با روش­های بیوشیمیایی و مولکولی. پایان نامه دکترا، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.
  3. رفیعی .م.، اصغرزاده ،ا.، کارگر .م.1385. تعیین گونه های مزوریزوبیو Mesorhizobium) ( تلقیح کننده نخود
    (Cicer arietinum) با استفاده از آزمون­های بیوشیمیایی و مارکر­های مولکولی 16S و IGS.  .پایان نامه کارشناسی ارشد گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد واحد جهرم
  4. Amarger, N., Macheret, V. and Laguerre, G. 1997. Rhizobium gallicum sp. nov . and Rhizobium giardinii sp. nov., from Phaseolus vulgaris nodules. International Journal of systematic Bacteriology.47: 996-1006.
  5. Aouani, M.E., Mhamdi, R., Jebara, M. and Amarger, N. 2001. Characterization of Rhizobia nodulating chickpea in tunisia . Agronomie. 21: 577-581.
  6. Beck, D. P., Materon, L.A., Afandi, F. 1993. Practical Rhizobium–Legume Technology Manual. Technical Manual No. 19. ICARDA Syria.
  7. Euzéby, J.P. 2011. List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature- Genus Mesorhizobium. http://www.bacterio.cict.fr/m/mesorhizobium.html.
  8. Fred, E.B., Baldwin, I.L. and McCoy, E. 1932. Root nodule bacteria and leguminous plants. University of Wisconsin, Madison.
  9. Herridge, D.F., Peoples, M.B. and Boddey, R.M., 2008. Global inputs of biological nitrogen fixation in agricultural systems. Plant and Soil 311: 1–18.
  10. Jarvis, B.D.W., Van Berkum, P., Chen, W.X., Nour, S.M., Fernandez, M.P., Cleyet-Marel, J.C. and Gillis, M. 1997 . Transfer of Rhizobium loti, Rhizobium huakuii, Rhizobium ciceri, Rhizobium mediterraneum, and Rhizobium tianshanense to Mesorhizobium gen. nov. International Journal of Systematic Bacteriology. 47: 895-898.
  11. Laranjo, M., Machado, J., Young, J.P.W. and Oliveira, S. 2004. High diversity of chickpea Mesorhizobium species isolated in a Portuguese agricultural region. FEMS Microbiology Ecology. 48: 101-107.
  12. Maatallah, J., Berraho, E.B., Sanjan, J. and Lluch, C. 2002. Phenotypic characterization of Rhizobia isolated from Chickpea (Cicer arietinum ) growing in Moroccan soils. Agronomie.22: 321-329.
  13. Nour, S.M., Cleyet-Marel, J.C., Normand, P.H. and Fernandez, M.P. 1995. Genomic heterogeneity of strain nodulating chickpea (Cicer arietinum L)and description of Rhizobium mediterraneum sp. nov. International Journal of Systematic Bacteriology. 45: 640-648.
  14. Nour, S.M., Fernandez, M.P., Normand, P., and Cleyet-Marel, J.C. 1994. Rhizobium ciceri nov., consisting of strains that nodulate chickpeas (Cicer arietinum L.). International Journal of Systematic Bacteriology. 44: 511-522.
  15. Willems, A. 2006. The taxonomy of Rhizobia : An overview. Plant and Soil. 287: 3-14.
  16. Zahran, H.H. 2001. Rhizobia from wild legumes: diversity, taxonomy, ecology, nitrogen fixation and biotechnology. Journal of Biotechnology. 91: 143-153.