بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد گیاه (PGPR) بر خواص کیفی و کمی قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus) در بسترهای مختلف حاصل از ضایعات صنعتی و کشاورزی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی، دانشگاه زنجان

2 عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور

چکیده

به منظور بررسی اثر باکتریهای محرک رشد گیاه (PGPR) در افزایش عملکرد و بهبود برخی خواص کیفی قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) در بسترهای مختلف حاصل از ضایعات صنعتی و کشاورزی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی به اجرا در آمد. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش شامل بسترهای حاوی کاه گندم به عنوان ماده اصلی و مکملهای پودرضایعات ماهی، ضایعات کشتارگاه، ضایعات زیتون، کود گاوی و کود مرغی و دو سطح تلقیح با مخلوط باکتریهای باسیلوس و سودوموناس و شاهد (بدون تلقیح) بودند. نتایج نشان داد اثر نوع بستر، تلقیح باکتری و نیز اثرات متقابل آنها در سطح یک درصد بر وزن تر، درصد ماده خشک، غلظت عناصر غذایی و میزان پروتئین قارچ دکمه ای معنی دار بود، ولی بر میزان خاکستر و تعداد قارچ دکمه ای معنی دار نبود. قارچهای رشد یافته در بستر حاوی کود گاوی تلقیح شده با باکتریهای محرک رشد بیشترین وزن تر (5/751 گرم در واحد آزمایشی) و قارچهای پرورش یافته بر بسترهای حاوی ضایعات کشتارگاه بدون تلقیح باکتری کمترین وزن تر (6/592 گرم در واحد آزمایشی) را داشتند. همچنین بسترهای حاوی کود مرغی همراه با باکتری، بیشترین ماده خشک (1/7 درصد) و در مقابل بسترهای حاوی ضایعات ماهی بدون تلقیح باکتری کمترین میزان ماده خشک (43/4 درصد) را تولید کردند. بیشترین میزان پروتئین مربوط به بستر حاوی ضایعات ماهی تلقیح شده با باکتری (25/29 درصد) و کمترین میزان پروتئین مربوط به بستر حاوی کودگاوی بدون تلقیح (27/17 درصد) بود. قارچهای پرورش یافته در بستر حاوی ضایعات ماهی که با باکتریهای محرک رشدگیاه تلقیح شده بودند، بیشترین غلظت نیتروژن، فسفر، منیزیم و روی و مس را دارا بودند. درحالیکه بیشترین میانگین در مورد عنصر آهن مربوط به ضایعات زیتون تلقیح شده با باکتری بود. در این آزمایش تأثیر باکتریهای محرک رشد بر وزن تر، وزن خشک و میزان پروتئین قارچ دکمه ای مثبت و معنی دار بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) onYield and Quality of Button Mushroom in Different Industrial and Agricultural Wastes as Growth Beds

نویسندگان [English]

  • F. Mollayi 1
  • H. Besharati 2
1 M.Sc. In Soil Science (Soil Biology)
2 Assistant Professor, Soil and Water Research Institute
چکیده [English]

In order to evaluate the effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on some quality and quantity traits of button mushroom (Aaricus bisporus) in different industrial and agricultural wastes as growth beds, a factorial experiment was conducted, using a completely randomized design with three replications. Five different beds were used containing wheat straw as the main substance and powdered supplements of fish meal, slaughter-house wastes, olive wastes, and cattle and chicken manures. The beds were inoculated with mixture of Bacillus and pseudomonas, except the uninoculated control. The results indicated that the effects of bed types, PGPR inoculation, and their interactive effects were significant on fresh and dry weight, nutrient elements concentrations, and protein contents of mushroom, but had no significant effects on the number and ash contents of mushrooms. The highest fresh weight (751.5 gr plot-1) of the mushrooms were measured in the bed with cattle manure inoculated with PGPR, whereas the lowest (592.6 gr plot-1) were obtained from the bed containing slaughter-house wastes without PGPR inoculation. Also, the highest (7.1%) and the lowest (4.4%) dry matter of the mushrooms were obtained from the bed containing chicken manure with PGPR inoculation and the bed containing fish meal wastes without PGPR inoculation, respectively. The highest protein contents (29.25%) and concentrations of N, P, Mg, Zn, and Cu were obtained from the bed containing fish meal wastes with PGPR inoculation, while the bed containing cattle manure without any inoculation and the bed containing olive wastes with PGPR inoculation had the lowest protein contents (17.27%) and the highest Fe concentration, respectively. In general, in this experiment the effect of PGPR on fresh and dry weight as well as on protein contents of button mushroom was significant and positive. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Button mushroom
  • Mushroom growth bed
  • Plant growth promoting rhizobacteria
  • Protein
  1. پاشاپور، ش. 1387. ارزیابی توان تحریک رشد گیاهی (PGP) برخی از باکتریهای ریزوسفری با بررسی شاخص های رشد و عملکرد در ذرت و سویا. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه زنجان.
  2. تاج الدین، ب .1373. تأثیر غنی سازی بستر کشت روی قارچ خوراکی sajor-caju و تعیین برخی از خواص کمی و کیفی آن. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس. تهران.
  3. خباز جلفایی، ح .1377. ارزیابی باکتری های آنتاگونیست (بالقوه)در کنترل بیولوژیکی بیماری لکه قهوه­ای قارچ خوراکی دکمه­ای. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس. تهران.
  4. شاهبداغی، جواد. 1386. استفاده از ضایعات چای به عنوان جایگزین پیت در خاک پوششی قارچ دکمه­ای. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه گیلان.
  5. عزیزی، ا . 1376. بهره گیری از مواد زائد کشاورزی برای تولید قارچ خوراکی و خوراک دام. وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.
  6. محمدی گل تپه، ابراهیم و پور جم، ابراهیم. 1383. اصول پرورش قارچهای خوراکی. انتشارات دانشگاه تربیت مدرس. تهران.
  7. مستوفی، ی و ف. نجفی.1384. روش های آزمایشگاهی تجزیه ای در علوم باغبانی. انتشارات دانشگاه تهران.
  8. نیک نهاد، ع .1376. بررسی تأثیر فرمولاسیون های مختلف با استفاده از ضایعات کشاورزی و صنایع تبدیلی. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه تهران.
  9. Ahlawat, O.P., and Rai, R.D. 2001. Bacterial inoculants and their effect on the pinning, yield and false truffle disease incidence in Agaricus bitorquis. Journal of Scientific & Industrial Research, 69:686-691.
  10. Ahlawat, O.P.1998. Effect of bacterial inoculants on mycelial growth, pinning, yield and quality of white button mushroom (Agaricus bispirus). Journal of Scientific & Industrial Research. 57:686-691.
  11. Atikpo, M., O, Onokpise., M ,Abazinge., C, Louime., M, Dzomeku., L, Boateng., and B, Awumbilla. 2008. Sustainable mushroom production in Africa: A Case study in Ghana. African Journal Of Biotechnology,7:249-253.
  12. Atikpo, M., O. Onokpise., M. Abazinge., C, Louime., M, Dzomeku., L, Boateng, and B. Awumbilla. 2008. Sustainable mushroom production in Africa. A Case Study in Ghana. Africa Journal of Biotechnology, 7: 249-253.
  13. Bernas, E., G., Jaworska and Z. Lisiewska. 2006. Edible mushrooms as a source of valuable nutritive constituents Acta Scientiarum Polonorum Technology Alimentry, 5:5-20.
  14. Beyer, D. M. 1997. The effect of chelating agents on the later break yields of Agaricus bisporus. Canadian Journal of Botany.75: 402-407.
  15. Board, N. 2006. Mushroom cultivation and processing (with dehydration, preservation and canning). Asia Pacific Business Press Inc. P: 544.
  16. Bonati, M., P. Karnopp., H. M, Soares., and S. A, Furlan. 2004. Evaluation of Pleurorus ostreatus and Pleurotus sajor-caju nutritional characteristics whe4at cultivated in different Lignocelluloses waste. Food Chemistry, 88: 425-428.
  17. Border, D., R, Gaze., R, Noble., S, Perkins., and A, Whorton. 2005. To examine possible alternatives to the use of poultry manure for the production of mushroom compost, with particular reference to the use of waste materials; meeting on mushroom substrates, warwick-HRI, Wellesbourne.
  18. Cho, Y.S., Kim, J.S., Crowley, D.E., and Cho,B.C.2002. Growth promotion of the edible fungus Pleurotus ostreatus by fluorescent pseudomonads. FEMS Microbiology Letters, 218:271-276.
  19. Colak, M., E, Baysal., H, Simsek., H,Toker., and F, Yilmaz. 2007. Cultivation of Agaricus bisporus on wheat straw and waste tea leaves based composts and locally available casing materials part ПІ: Dry matter, protein and carbohydrate contents of Agaricus bisporus. African Journal of  Biotechnology, 6:2855-2859.
  20. Crisan, E. V., and A. Sands. 1978. Nutritional value. In "The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms" edited to S. T. Chang and W. A. Hayes. Academic Press, New York. P. 819.
  21. Fasola, T. R., J. S. Gbolagade., and I. O. Fasidi. 2007. Nutritional requirements of Volvariella speciosa (Fr E. Fr) Singer, a Nigerian Edible Mushroom. Food Chemistry, 100: 904-908.
  22. Gbolagade, J. S., IO, Fasidi., E. J, Ajayi., and A. A, Sobowale. 2006. Effect of physico-chemical factors and semi synthetic media on vegetative growth of Lentinus submudus (Berk.) an edible mushroom from Nigeria. Food Chemistry, 99: 742-747.
  23. Han, J.1999. The influence of photosynthetic bacteria treatments on crop yield, dry matter content, and protein content of mushroom Agaricus bisporus. Scientina Horticulturae. 82:171-178.
  24. Imtiaj, A., and S.A. Rahman. 2008. Economic viability of mushrooms cultivation to poverty reduction in Bangladesh. Tropical and Sub Tropical Agroecosystems, 8:93-99.
  25. Kalmis, E., and S, Sargin. 2004. Cultivation of tow pleurotus species on wheat straw substrates containing olive mill waste water. International Biodeterioration & Biodegradation, 53:43-47.
  26. Kaul, T. N., J. L. Kaehroo. Use of ferrous sulphate for stimulating fruit body formation at nushroom farms in Keshmir. Mushroom Journal, 43: 214-219.
  27. Kim, M.K., Math, R.K., Cho, K.M., Shin, K.J., Kim, J.O., Ryu, J.S., Lee, Y.H., and Yun, H.D. 2008. Effect of pseudomonas sp.p7014 on the growth of edible mushroom pleurotus eryngii in bottle culture for commercial production. Bioresource Technology, 99:3306-3308.
  28. Lelley, J. I., A, Janben. 1993. Interactions between supplementation, fructification surface and productivity of the substrate of Pleurotus In Proceedings of the First International Conference on Mushroom Biology and Products 23-26 August, 1993, The Chinese University of Hong Kong, Hong Kong. Edited by Chang S, Buswell J. A. Chiu S, pp. 85-92.
  29. Mac Canna,C. 1969. Nitrogen supplementation of composts. Mushroom Science, 7:295-306.
  30. Manzi, P., L., Gambelli, S., Marconi, V., and L., Pizzoferrato. 1999. Nutrients in edible mushroom: An inter-species comparative study. Food Chemistry, 65:477-482.
  31. Masaphy, S., Levanon, D., Tchelet, R., and Henis, Y.1987. Scanning electron microscope studies of interactions between Agaricus bisporus(Lange) sing. hyphae and bacteria in casing soil. Applied and environmental microbiology, 53:1132-1137.
  32. Pardo, A., M.A, Perona., and J,pardo.2007. Indoor composting of vine by-products to produce substrates for mushroom cultivation. Spanish Journal of Agricultural Research, 5:417-424.
  33. Polonia, I. 2004. Olive mill wastes as substrate to produce Pleurotus mushrooms. International Biodeterioration & Biodegradation, 57: 37-44.
  34. Sassine, Y.N., A.M.R, Abdel- Mawgoud., Y, Ghora., and M, Bohme. 2007. Effect of different mixtures with waste paper as casing soil on the growth and production of mushroom (Agaricus bisporus). Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 1: 96-104.
  35. Sing, M., Chaube,H.S., and Sing, R.P.2001. Effect of fluorescent pseudomonas on primordial formation, yield and control pathogenic fungi of Agaricus bisporus (Lang)sing. Journal of Mycology and Plant Pathology.30:313-326.
  36. Spaulding, T. and R, Beelman. 2003. Survey evaluation of selenium & other minerals in Agarcus mushrooms commercially grown in the United States. Mushroom news, 51: 6-9.
  37. Vijay, B., and Gupta, Y. 1992. Studies on manipulation of casing micro flora on the yield of Agaricus bisporus (Lange) Sing. Mushroom Research, 1: 61-63.
  38. Vladimirovieh, T. A. 2007. Application and mixing of poultry manure with humid straw. Available in: http://agaricus.ru/en/doc/show/304/zero/index.php?id=s310955021919.
  39. Wang, D., A, Sakoda, and M, Suzuki. 2000. Biological efficiency and nutritional value of Pleurotus ostreatus cultivated on spent Beer grain, Bioresouree Technology, 78: 293-300.
  40. Yang, G., Zheng, S.L., Li, XJ and Li, Y.J. 1990. Relation between microbial communities in different layers of substrate and fruiting body yield of Vovarielle volvacea. Edible Fungi of China, 4:19-20.