تأثیر منابع مختلف کود آهن بر عملکرد کمی و کیفی میوه درختان پرتقال

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران

2 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس

3 عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب

چکیده

این تحقیق برای ارزیابی اثربخشی سولفات آهن و کیلیت آهن، به عنوان دو منبع متفاوت کود آهن، در باغ پرتقالی واقع در ایستگاه تحقیقات کشاورزی جهرم به مدت چهار سال انجام شد. در صورت عدم مصرف کیلیت آهن، عملکرد میوه در باغ‌های مرکبات منطقه به شدت کاهش می‌یابد. به همین علت مصرف کیلیت‌های آهن در باغ‌های منطقه مرسوم می‌باشد. هدف از اجرای این تحقیق، مقایسة طولانی مدت اثربخشی مصرف سولفات آهن به روشهای پخش سطحی و چالکود، با مصرف کیلیت آهن به روش کود آبیاری می‌باشد. با توجه به اهداف کاربردی موردنظر از اجرای این تحقیق، میزان عملکرد میوه و ویژگیهای کیفی آن، ملاک ارزیابی در نظر گرفته شد. نتایج این بررسی نشان داد که مصرف 100 گرم کیلیت آهن برای هر درخت، عملکردی برابر با 22240 کیلوگرم پرتقال در هکتار به همراه داشته است. مصرف 500 گرم سولفات آهن به روش چالکود، عملکرد میوه را 18% کاهش و به 18291 تنزل داد. میزان عملکرد میوه در تیمار مصرف سولفات آهن به روش پخش سطحی در حد تیمار چالکود بود که متفاوت از نتایج تحقیقات مشابه می‌باشد. این حالت احتمالاً ناشی از مصرف مداوم کودهای آلی و سطحی بودن ریشه‌ها در حالت آبیاری قطره‌ای می‌باشد. نوع کود آهن مصرفی، بر هیچ یک از ویژگیهای

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Different Sources of Iron Fertilizers on Fruit Yield and Quantity of Orange Trees

نویسندگان [English]

  • M. Shahabian 1
  • H. Rastegar 2
  • S.M. Samar 3
1 -Member of the scientific board of Agricultural and Natural Resources Research Center of Mazandaran
2 Member of the scientific board of Agricultural and Natural Resources Research Center of Fars
3 Member of the scientific board of Soil and Water Research Institute, respectively.
چکیده [English]

This four year study was conducted in an orange orchard in Jahrom Agricultural Research Station to compare the effectiveness of iron sulfate whith iron chelate, as two different sources of iron fertilizer. Fruit yield decreases drastically in citrus orchards of the region, when iron chelate is not applied. So, application of iron chelate is a regular practice in Jahrom orange orchards. The objective of this investigation was a long-term comparison of broadcasted and localized application of iron sulfate, along with fertigation of an iron chelate. As we follow a practical viewpoint, only fruit yield and quality were determined for each treatment. Results showed that application of 100 grams of iron chelate, yielded 22240 kilograms of fruit per hectare. Localized application of 500 grams of iron sulfate, diminished yield 18 percent, to 18291 kilograms per hectare. There was no significant difference between fruit yield in broadcasted and localized application of iron sulfate treatments, results that differed from the findings of similar researches. This may be due to continuous application of organic matter to the soil and the development of tree roots near the soil surface as a consequence of drip irrigation. The iron fertilizer sources did not show any significant effect on fruit quality parameters including crust thickness, acidity, vitamin C and total dissolved salts.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Orange
  • Iron chelate
  • Localized application
  • Fertigation
  1. Dell, Orto, M., L.Brancadoro, and G.Zocchi.2000. Use of biochemical parameters to select grapevine genotypes resistant to iron chlorosis. J. Plant Nutr., 23(11 and 12), 1767-1775.
  2. Horesh, I., Y. Levy and E. E. Goldschmit. 1991. Correction of lime-induced chlorosis in container-grown citrus trees by peat and iron sulfate application to small soil volumes. Pp. 345-349. In: Y.Chen and Y. Haddar (eds.). Iron nutrition and interactions in plants. Kluwer Academic Publishers, New York.
  3. Kalbasi, M., N. Manuchehri and F. Filsoof. 1986. Local acidification of soil as a means to alleviate iron chlorosis in Quince orchards. J. Plant Nutr., 9:1001-1007.
  4. Lindsay, W. L. 1991. Inorganic equilibria affecting micronutrients in soil. Pp. 89-112. In: J. J. Mortvedt, F. R. Cox, L. M. Shuman and R.M. Welch (eds.), Micronutrients in Agriculture. Soil Sci. Soc. Am., Inc., Madison, WI.
  5. Morales, F., R. Grasa, A. Abadia, and J. Abadia. 1998. Iron chlorosis paradox in fruit trees. J. Plant Nutr. 21(4): 815-825.
  6. Mortimer, C. E. 1986. Wadsworth Publishing Company. 915 p. U.S.A.
  7. Mozafar, A. 1995. Is a direct physical contact between plant roots and soil: A prerequisite for iron mobilization? A Review. Pp.177-189. In: A. Hemantaranjan (ed.), Advancements in iron nutrion research. Scientific Publishers, Jodhpur. India.
  8. Samar, S.M.1998.Effect of sulfur, ferrous sulfate, and manure and methods of application on soil extractable Fe. Soil and Water.12 (6), 55-61.
  9. Samar, S. M. and M. J. Malakouti (2000). Root partial contact with enriched manure alleviates apple tree lime induced chlorosis. Abstract Book of Xth International Colloquium for the Optimiztion of Plant Nutrition: Plant Nutrition for the Next Millennium. Cairo, Egypt.
  10. Samar, S.M., M.J.Malakouti, H.Siadat, A.Sadjadi, H.Ghafoorian.2001. Root partial contact with localized organic matter increased 59Fe uptake and alleviated lime-induced chlorosis of young apple trees. In: W.J.Horst et al. (eds.), Plant nutrition- Food security and sustainability of agro-ecosystems. Pp: 860-861. Kluwer Academic Publishers.
  11. Sanz, M., J.Cavero and J.Abadia.1992.Iron chlorosis in the Ebro river basin, Spain. J. Plant Nutr. 15(10), 1971-1981.
  12. Tagliavini, M., J.Abadia, A.D.Rombola, A.Abadia, C.Tsipouridis and B.Marangoni.2000.Agronomic means for the control of iron deficiency chlorosis in deciduous fruit trees. J.Plant Nutr.23 (11 and 12), 2007-2022.
  13. Wallace, A. and R. T. Mueller. 1978. Complete neutralization of a portion of calcareous soil as a means of preventing iron chlorosis. Argon.J. 70:888-890.
  14. Welkie, W. G. and G. W. Miller. 1993. Plant iron uptake physiology by nonsiderophore system. Pp. 345-369. In: L. L.Barton and B. C. Hemming (eds.), Iron chelation in plant and soil microorganisms. Academic press, Inc., New York.
  15. Wardowske,W. J.Soule, W.Grieesin and G.Westbrook.1979. Florida Citrus Quality Test Bulletin. Florida University. Florida.