بررسی اثرات رژیمهای مختلف آبیاری و ریزمغذیهای آهن و روی بر عملکرد و کارایی آب آبیاری در زراعت گوجه فرنگی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

اعضاء هیئت علمی سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین

چکیده

در یک بررسی 2 ساله (1382-1381) در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین ، اثر سه میزان آب آبیاری براساس 60 ،80  و100 درصد تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و چهار تیمار کودی NPK ،NPKFe  ،NPKZn  و NPKFeZn بر عملکرد محصول گوجه فرنگی با روش آبیاری قطره ای با دور آبیاری یکسان در زمان محصول دهی در قالب طرح آماری کرت های خرد شده ( رژیم های آبیاری به عنوان عوامل اصلی و تیمارها کودی به عنوان عوامل فرعی ) با سه تکراردر یک خاک لوم رسی مورد مطالعه قرار گرفت . نتایج نشان داد اثر عوامل اصلی و اثر عوامل فرعی واثرات متقابل آنها بر متوسط عملکرد میوه و کارائی آب مصرفی  معنی دار می باشند. مصرف آهن و روی باعث افزایش معنی دار عملکرد و بازده آب آبیاری در مقایسه با تیمار شاهد شد.از طرف دیگر افزایش مصرف آب ، عملکرد و بازده آب آبیاری را بطور معنی داری افزایش داد. در این خصوص مناسبترین ترکیب تیمارهای آبیاری و کودی ،‌اعمال رژیم آبیاری به میزان 100 درصد تبخیر و تیمار کودی NPKFeZn با متوسط تولید میوه
1/48 تن در هکتار و کارایی آب آبیاری 2/6 کیلوگرم  محصول به ازای مصرف یک مترمکعب آب آبیاری بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Different Irrigation Water Quantities and Use of Fe and Zn on Yield and Water Use Efficiency of Tomato

نویسندگان [English]

  • M. Seilsepour
  • M. R. Ghaemi
Member scientific staffs of Varamin Agricultural Research Center
چکیده [English]

In a field experiment in Varamin Agricultural Research Center during 2003 to 2004, effects of three irrigation water regimes based on evaporation from pan class A (60, 80and 100 percent evaporation) and four fertilizer treatments (NPK, NPKZn, NPKFe and NPKFeZn) in a clay loam soil on tomato yield were studied. The experiment design was split plot with three replications using drip irrigation. Main plots included irrigation regimes and sub plots included micronutrients treatments. Results showed that the effects of main plots and sub plots and their interaction on yield and water use efficiency were significant. Results showed that use of Zn and Fe increased yield and water use efficiency significantly.In general, use of NPK+Fe+Zn and irrigation based on 100% evaporation based on evaporation pan was best treatment with 48.1 ton.ha-1 fresh yield production and 6.2 kg. M-3 water use efficiency.

کلیدواژه‌ها [English]

  • tomato
  • irrigation
  • yield
  • Zn
  • Fe
  1. خوگر‌، ز. اثرات مصرف بهینه کود در افزایش عملکرد گوجه فرنگی، موسسه تحقیقات خاک و آب ،‌تهران ، ایران.
  2. علی احیایی، م.1376.شرح روشهای تجزیه شیمیایی خاک.جلد2.نشریه شماره1024، موسسه‌ تحقیقات ‌خاک ‌و ‌آب، تهران، ‌ایران.
  3. ملکوتی، م .ج و م . ن. غیبی.1379. تعیین حد بحرانی عناصر غذایی موثر در خاک،گیاه و میوه. نشر آموزش کشاورزی،کرج، ایران.
  4. نورجو.ا.، ش. زمردی و ع.امامی.1382. اثرات کم آبیاری بر کمیت و کیفیت گوجه فرنگی. هشتمین کنگره علوم خاک ایران.12 -9 شهریور، رشت.
  5. Alvino,A and R.D, Anderia.1988.Fruit ripening of different tomato cultivars as influenced by irrigation regims and time of harveting.Acta.228:137-146.
  6. Bose,U.S and C.K,Tripathi.1996. Effect of micronutrients on growth,yield and quality of tomato.Crop Research Hisar.12:1,61-64.
  7. H.B.1994 .The effects of water deficit on some growth parameters of tomato.Ggana-Jurnal-of-Science.22-28.
  8. Dsouza,M.C.,M.K, Ked .1991. Quality of processed field grown tomato as influenced by growth of plant under less than optimum soil moisture condition. J.of Sustainable Agriculture 2 :41-48.
  9. El-Sharif,A .F.1990. Effects of rates and methods of Zinc application on growth and nutrient uptake of tomato plants. Egyptian Journal of Horticulture.17:46-53.
  10. Fukumuto, K and K,Koyima.1992. Effect of phosphate fertilizer application and water stress on yield and quality of fully ripe tomatoes. Bulletin of Research Institute of Irrigation System.
  11. Kamal,E.D.1990.Water management in oases.Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Zagazig University. Zagazig (Egypt).
  12. Kaya,C and M.A.S.Burton .2001.Response of tomato CVs grown to fruit harvest stage under Zinc stress in glasshouse coundition. Jurnal of Plant Nutrition 24 (2)369-382 .
  13. C. 2002 .Response of tomato cultivar to foliar application of zinc when grown in sand culture at low zinc.Vcientia Horticultureae ,Vol 93.53-64 .
  14. Kijne, J.W.,T.P.Tuong, J.Bennett, B.Bouman and T.Oweis.2002. Ensuring food securitg via improve in crop water producticity. Challenge program in water and food background.
  15. R.F.G.1995.Effects of applying different irrigation frequencies in tomato production in San Juan de Lagunillas, Merida State. Agronomia-Tropical-Maracay,45:2,203-232.
  16. Mitchell,J.P.,C.Shenan,S.R.Grarran and D.M.May.1991.Tomato fruit yield and quality under deficit and salinity. J of the Ame.Soc of Soil Science.116-215.
  17. More,N.B and P.H.Shirde.1991. Effects of different sources and methods of iron application on the uptake of iron, phosphorus and calcium by tomato cultivars. Journal of Maharashtra Agricultural Universities.16:172-176.
  18. TA.,D.J.Pits.,RJ.Mcgowern and T.H.Spreen.1996. Deficit irrigation of micro-irrigated tomato affects yield,fruit quality and disease severity. Jurnal of production Agriculture.9:2,270-275.
  19. Oertli,J.J.,P.S.J.W. Seresinhe and R.Ruh.1989.The influence of the nutritional status of tomato plants on the water use efficiency. Acta-Horticulturae., No. 278, 227-235.
  20. Peet,M.M and D.H.Willits.1995. Role of excess in tomato fruit cracking. J of Hortscience.30:65-68.
  21. J.,B.D.Winfield and I.Sorensen.1996.Water deficit, root demography and the causes of internal blackening in field grown tomatoes. Annals of Applied Biology.129:137-149
  22. Rubino,P and E.Tarantino.1988. Influnce of irrigation techniques on behavior of some processing tomato cultivars. Acta Horticulture.228:109-118.
  23. A.G and S.J. Locascio.1990. Irrigation scheduling of drip-irrigated tomato using tensiometers and pan evaporation. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 103: 88-91