Effect of Water and N Fertilizer on the Yield and Nitrate Concentration of Potato Tubers

Document Type : Research Paper

Authors

Researcher, Agricultural Research Center of Semnan

Abstract

Eeffects of water and nitrogen levels on the yield and nitrate concentration in potato tubers was studied in a field experiment in Agricultural Research Center of Semnan (Shahrood), during 2000 and 2001. In this research a split –plot design was used with two factors. The factors included water (main plot) at four levels (50, 75, 100 and 125 percent of water requirement) and N in subplots at four levels (50,75,100 and 125percent of recommended value based on soil testing). Irrigation requirement was determined using data of class–A evaporation pan. Plants were irrigated in furrows. Irrigation amounts at the aforementioned levels were, respectively, 4000, 6000, 8000, 10000 m3.ha-1  and nitration treatments used were 200,300,400 and 500 kg.ha-1, respectively .The results showed that the effects of water and nitrogen levels and their interaction had significant effects (a=1%) on the yield, such that the maximum yield was obtained with treatments of W125N75, W125N125, W125N100, W75N125 and W75N75 corresponding to tuber yields of 27.8, 27.7, 25.8, 23.7 and 23.5 tons per hectare, respectively. The effects of water and nitrogen on the quality characteristics, such as tubers N content, dry matter and protein percent of potatoes were significant. Maximum concentration of N in tubers was obtained for W 50, while W125 gave the minimum protein percent. Highest water use efficiencies were observed in W75N125 and W75N75, corresponding to 3.97 and 3.90 kg.m-3.ha-1 respectively. The W75N75 treatment was superior to other treatments in terms of higher WUE and lower N concentration.

Keywords


  1. صوفیان م. 1371. خلاصه مقالات اولین سمینار تحقیقات سبزی و صیفی. انتشارات فردابه.
  2. فرهمند، ع.ر.،ح. فرداد، ع.م. لیاقت و ع.ک. کاشی. 1384. بررسی تأثیر میزان آب آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد و بازده مصرف آب در گوجه‌فرنگی. مجله علوم خاک و آب. شماره 2. جلد 19. صفحه 270-263.
  3. فکرمندی، ع. 1371. خلاصه مقالات اولین سمینار تحقیقات و صیفی انتشارات فردابه.
  4. محمدی، ع.ر و ف. فائزنیا. 1380. اثر تنش رطوبتی بر رشد و عملکرد دو رقم سیب زمینی. گزارش پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی سمنان (شاهرود).
  5. ملکوتی، م.ج. و م. نفیسی. 1380. عزم ملی برای تولید کود در داخل کشور. انتشارات موسسه تحقیقات خاک و آب.
  6. ملکوتی، م.ج. 1379. کنترل غلظت نیترات در سیب‌زمینی، پیاز و سبزی‌ها ضرورت انکارناپذر در حفظ سلامت جامعه. مجله علمی و پژوهشی موسسه تحقیقات خاک و آب، جلد 12، شماره 9. تهران‌، ایران.
  7. موسوی فضل، ح.، ف. فائزنیا، و ف. امتی. 1382. تأثیر مقادیر مختلف آب و کود نیتروژن عملکرد، کیفیت و بیماری‌های قارچی سیب‌زمینی. گزارش پژوهشی. سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی.
  8. نوری، الف. ع. 1380 . اثر کود‌های پتاسمی و سولفات روی بر عملکرد و کیفیت سیب‌زمینی و کاهش غلظت نیترات و کادمیم در سیب‌زمینی منطقه زنجان. پایان‌نامه کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.
  9. هاشمی، ح.ر. و ع.ک. کاشی. 1371. اثر نیتروژن روی خواص کمی وکیفی چهار رقم گوجه‌فرنگی. پایان‌نامه کارشناسی ارشد رشته باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
  10. Dangler, J.M. and S. J. Locascio. Yield of trickle irrigated tomatoes as effected by time of N and K application. Journal of American Society Horticulture Science, 115: 585-589.

 Porter, W.P., J. Jaeger and I. Carlson. 1999. Endoerine, immune, and behaviorl effects of aldicarb (carbamate), atrazine (tviazine), and nitrate (fertilizer) mixtures at ground water concentrations. Toxicology and Industrial Health, 15 (1-2):133-150