اثر نسبت های مختلف نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل بر رشد و غلظت عناصر معدنی در برگ سیب ارقام گلاب و گرانی اسمیت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

2 استاد دانشگاه تهران

3 استادیار دانشگاه تهران

چکیده

تغذیه مناسب درختان میوه از عوامل اساسی در تولید محصول با کیفیت بالا می­باشد.اثر پنج نوع محلول غذایی با نسبت­های متفاوت نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل بر میزان رشد و درصد عناصر نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و آهن برگ نهال­های سیب ارقام گلاب و گرانی اسمیت در یک فصل رشد بررسی شد. نسبت آمونیوم به نیتروژن کل در محلول­های غذایی شماره 1 تا 5 به ترتیبmeq L-1 03/0 ، 14/0 ، 10/0 ، 07/0 و 04/0 بود. pH محلول­های غذایی روی 1/0± 5/6 تنظیم گردید. آزمایش در قالب بلوک­های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. نتایج حاصل از ارزیابی داده­ها نشان داد که افزایش غلظت آمونیوم در سطح 5 % افزایش معنی­داری در سطح برگ، طول ساقه، طول شاخه­های سال جاری، میزان رطوبت برگ و غلظت آهن در برگ­ها را موجب شد. درحالی که قطر ساقه غلظت عناصر کلسیم، پتاسیم و منیزیم برگ­ها با افزایش غلظت آمونیوم کاهش معنی­داری را نشان دادند. تعداد شاخه­های سال جاری، قطر شاخه­های سال جاری، درصد ماده خشک و غلظت نیتروژن کل در برگ­ها تحت تأثیر نسبت­های مختلف آمونیوم به نیتروژن کل اختلاف معنی­داری را نشان ندادند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Different Ratios of Ammonium N to Total N on Vegetative Growth and Mineral Element Composition in Apple Leaves (var. Golab and Granny Smith)

نویسندگان [English]

  • S. M. Sokri 1
  • M. Babalar 2
  • H. Lesani 2
  • M.A. Asgari 3
1 Former M.Sc student of Tehran University
2 Professor of Tehran University
3 Assistant Professor of Tehran University
چکیده [English]

Appropriate nutrition is necessary for obtaining high quality crop. In this research, the effect of different NH4+ / NH4+ + NO3-ratios on vegetative growth and N, K, Ca, Mg, and Fe concentration in apple seedling leaf was studied. TheNH4+ / NH4+ + NO3- ratios were (0.03, 0.07, 0.10, 0.14, and 0.04 meq L-1). Nutrient solution pH was adjusted at 6.5 ± 0.1. The experimental design was randomized complete block and was performed in three replicates. The results of the evaluation indicated that the increase in ammonium concentration caused significant (at 5% level) increase in leaf area, stem length, branches current year length, moisture content, and iron concentration of leaf. However, stem diameter, calcium, potassium, and magnesium concentration of leaf showed significant decrease with increasing concentration of ammonium. Number and diameter of current year branches as well as total nitrogen concentration did not show significant differences under different NH4+ / NH4+ + NO3- ratios.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nutrient solution
  • Micro-nutrients
  1. الفتی چیرانی ج، بابالار م، کاشی ع، یزدانی ح و داداشی پور ا، (1387)" اثر سطوح مختلف آمونیوم و مولیبدن بر تجمع نیترات در دو رقم خیار گلخانه ای"، پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی. شماره 81، ص180-175 .
  2. جوانپور هروی ر، بابالار م، کاشی ع، میرعبدالباقی م و عسگری م.ع، (1384) " اثر چند نوع محلول غذایی و بستر کاشت در سیستم آبکشت بر خصوصیات کمی کیفی گوجه­فرنگی گلخانه­ای رقم حمراء"، مجله علوم کشاورزی ایران، جلد 36، شماره 4. ص 946-939.
  3. حسین فرهی م، ابوطالبی ح و کردلاغری خ،(1387)"بررسی تغییرات سفتی بافت میوه­ی سیب ردوگلدن دلیشس پس از برداشت با توجه به نوع پایه،رقم و تیمار کلرید کلسیم"، پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی، شماره 87، 79-74.
  4. حقیقت افشار م، بابالار م، کاشی ع، عبادی ع و عسگری م.ع، (1385)،" اثر نسبت های متفاوت آمونیوم به نیترات بر رشد و عملکرد چند رقم توت­فرنگی(Fragaria xananassa Duch.)، مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، شماره 3(ب)، ص 334-321.
  5. دلشاد م، بابالار م وکاشی ع، (1379)" اثر نسبت­های مختلف آمونیوم به نیتروژن کل محلول­های غذایی بر گوجه­فرنگی گلخانه ای"، مجله کشاورزی ایران. جلد36، شماره3،ص 946-939.
  6. غازان شاهی ج. (1385)" آنالیز خاک و گیاه".انتشارات آییژ. 272 ص.
  7. فاطمی س.ل، طباطبائی س.ج و تهرانی فر ع،(1385) ،" اثر نسبت­های مختلف NH4+:NO3- بر رشد و عملکرد توت فرنگی در شرایط آبکشتی"، مجله علوم خاک و آب، جلد 20، شماره 1، ص52-43.
  8. نجفی ن، پارسازاده م، طباطبایی س. ج و اوستان ش، (1389)" تأثیر pH  و نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی بر ویژگی­های رشد و عملکرد اسفناج"، مجله تحقیقات آب و خاک ایران، شماره 2، جلد41، ص 282-273.
  9. Azarmi, R and B.Esmaeilpour. 2010. Effect of NO3- to NH4+ ratio on growth, yield and element composition of cucumber (Cucumis sativus L.). Journal of Food, Agriculture & Environment Vol.8 (2):607-610.
  10. Bar-Tal, A., B .Aloni., L. Karni and R.Rosenberg. 2001. Nitrogen Nutrition of Greenhouse Pepper. II. Effects of Nitrogen Concentration and NO3 : NH4 Ratio on Growth, Transpiration, and Nutrient Uptake.HORTSCIENCE. 36(7):1252–1259.
  11. Buchanan, B., W.Gruissem and  R. Jones.2002. Natural Products (Secondary Metabolites). Biochemistry & Molecular Biology of Plants. Science Press, Beijing. p. 817.
  12. Chen, W., J.K. Lou and Q.R.  Shen. 2005. Effect of NH4 -N/ NO3 -N  ratios on growth  and  some physiological parameters  of  Chinese  cabbage cultivars. Pedosphere. 15(3): 310-318.
  13. Clark., M. B., H. A. Mills, C. D.  Robacker and J. G. Latimer. 2003. Influence of Nitrate :Ammonium Ratios on Growth and Elemental Concentration in Two Azalea Cultivars. JOURNAL OF PLANT NUTRITION. Vol. 26, No. 12, pp. 2503–2520.
  14. Claussen, W. and F. Lenz. 1999. Effect of ammonium and nitrate nutrition on net photosynthesis, growth and activity of  the enzyme nitrate reductase and glutamine synthease in blueberry, raspberry and strawberry. Plant & Soil. 95-102.
  15. Coltman, R.R. 1988. Yield of greenhouse tomatoes managed to maintain specific petiol sap nitrate levels. HortScience. 223(1): 148-151.
  16. Cousson, A and K. Tran Thanh Van.1993. Influence of ionic composition of the culture medium on de novo  flower  formation  in  tobacco  thin cell layers. Canadian Journal of Botany. 71: 506-511.
  17. Darnell, R. and G. W.Stutte. 2001. Nitrate concentration effects on NO3-N uptake and reduction. Growth and fruit yield in strawberry. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 125(5): 560-563.
  18. Dong, C.X., Q.R. Shen and G. Wang .2004. Tomato growth and organic acid changes  in  response  to  partial  replacenint  of  NO3¯ -N  by NH4+-N. Pedosphere. 14(2): 159-164.
  19. Dong, C.X., Y.Y.Dong, J.Wang, Q.R. Shen and G. Wang.2005. Determination of  the contents of  twelve organic acids and vitamin C in plants with one mobile phase by HPLC. Acta Pedologica Sinica. 42(2): 331-335.
  20. Food and Agriculture Organization. 2010, from http:// www. FAO. org. Statistical Database/ faostat / collections. Production crop.
  21. Gutschick, V. P.  1981. Evolved strategies in nitrogen acquisition by plants. The American Naturalis, 118 (5), 607-637.
  22. Iqbal, M., M. Niamatullah and D.Mohammad. 2012. EFFECT OF DIFFERENT DOSES OF NITROGEN ON ECONOMICAL YIELD AND PHYSIO-CHEMICAL  CHARACTERISTICS  OF APPLE FRUITS. Animal & Plant Sciences, 22(1), Page: 165-168.
  23. Ismael, M.R and A.A.Othman. 1995.ammonium : Nitrate ratio and its relation to the changes is solution pH, growth, mineral nutrition and yield of tomatoes growth in nutrient film technique. PertanikaJ. Trap. Agric. Sci. 18(3): 149-157.
  24. Jose, R.M and G.E. Wilcox. 1984. Free amino acids and mineral composition of tomato plant in relationto nitrogen form and growing media.J.Amer.Soc. Hort. Sic. 109 (3): 406-411.
  25. Mengel, K., R. Planker and B. Haffman. 1994. Relationship between leaf apoplast pH and Fe chlorosis of sunflowers (Helianthus annuus L.). J. Plant Nutr. 17:1053-1064.
  26. Miller, R.W and R.L.Donahue. 1990. Soils: an introduction to soils and plant growth. 7 Edition. Prentice-Hall  International,  Inc, USA. pp. 253-256.
  27. Redinbaugh, M.G and W.H. Campbell.1993. Glutamine-synthetase and ferredoxin-dependent glutamate synthase expression in the maize (Zea mays) root primary response to nitrate. Evidence for an organ-specific response.  Plant Physiology, 101, 1249-1255.
  28. Rothstein, D. E and  B. M. Cregg .2005. Effects of nitrogen form on nutrient uptake and physiology of Fraser fir (Abies fraseri).  Forest Ecology  and Management, 219, 69-80.
  29. Sharma, R.M and R.Yamdagni. 1999. Modern strawberry cultivation. KalyaniPublisher, Dehli.
  30. Simone, E.H., H.A.  Mills, and D.A Smitte.1992. Ammonium reduces growth, fruit yield and fruit quality of watermelon. J.Plant.Nutr. 15(12):2727-2741.
  31. Taghavi, T.S., M. Babalar, A. Ebadi, H. Ebrahimzadeh and M.A.  Asgari.2004. Effects of Nitrate to Ammonium Ratio  on Yield and Nitrogen Metabolism of Strawberry (Fragaria x Ananassa cv. Selva).INTERNATIONAL JOURNAL OF AGRICULTURE & BIOLOGY. 6(6): 994-997.
  32. Yi Zhou, J.W., C.D. Qirong Shen and R. Putheti.2009. Effects of NH4+-N/ NO3--N ratios on growth, nitrate uptake and organic acid levels of spinach (Spinacia oleracea L.) . African Journal ofBiotechnology. Vol. 8 (15), pp. 3597-3602.
  33. Zhang, X. K. and Z.Rengel.1999. Gradients of pH and ammonium and phosphorus concentration between the banded fertilizer and wheat roots.  Australian Journal of Agricultural Research, 50: 365-373.