بررسی ویژگی‌های کمی و کیفی میوه فلفل قلمی تحت تأثیر غلظت‌های مختلف پتاسیم محلول غذایی در کشت بدون خاک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناس ارشد باغبانی دانشگاه تربیت مدرس

2 استادیار و عضو هیأت علمی گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

فلفل به سبب ارزش بالای تغذیه‌ای امروزه جایگاه خاصی در بین سبزی­ها دارد. ترکیبات شیمیایی متنوعی در ارزش غذایی میوه فلفل دخالت دارند. یکی از فاکتورهای مؤثر بر کیفیت محصولات، تغذیه و نسبت‌های عناصر غذایی است که بر عملکرد کمی و کیفی تولید شدیداً تأثیر می‌گذارند. پتاسیم یکی از مهمترین عناصر در فیزیولوژی کیفیت محصولات باغی است و مقادیر بالای پتاسیم در محصولات تضمین کننده بسیاری از جنبه‌های کیفی گیاه و میوه می­باشد. در این پژوهش نقش غلظت‌های 150، 300، 400 و 500 میلی‌گرم بر لیتر پتاسیم از منبع نیترات پتاسیم و یا سولفات پتاسیم به عنوان تیمارهای اصلی و همچنین غلظت 235 میلی‌گرم بر لیتر به عنوان شاهد بر فاکتورهای کیفی (بیوشیمیایی) فلفل قلمی در شرایط گلخانه­ای و تحت کشت هیدروپونیک مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد میوه در تیمار 300 میلی­گرم بر لیتر پتاسیم محلول غذایی بدست آمد. از نظر طول و قطر میوه با وجود یک روند افزایشی با غلظت‌های پتاسیم، تفاوت معنی‌داری بین تیمارها وجود نداشت. غلظت‌های مختلف پتاسیم محلول غذایی اثرات معنی­داری بر برخی فاکتورهای بیوشیمیایی کیفیت میوه داشتند، بطوری که از نظر pH میوه تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد اما از نظر اسیدیته قابل تیتراسیون غلظت 500 میلی­گرم بر لیتر افزایش معنی‌داری نسبت به دیگر تیمارها نشان داد. مقدار ویتامین ث و مواد جامد محلول در تیمار 500 و 400  میلی­گرم بر لیتر افزایش معنی‌داری نسبت به دیگر تیمارها نشان داد. این نتایج بیانگر آن است که گیاه فلفل قلمی برای رسیدن به بیشینه کیفیت میوه نیاز بیشتری به پتاسیم فراتر از مقدار مورد نیاز برای بیشینه عملکرد دارد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Quantitative and Qualitative Characteristics of Long Pepper as Affected by Different Potassium Concentrations in Soilless Culture

نویسندگان [English]

  • S. Mardanlu 1
  • MK Souri 2
  • S. Dehnavard 1
1 Former MSc Student of Tarbiat Modares Uni
2 Assistant Professor. Dept. of Horticultural Sciences, Tarbiat Modares University
چکیده [English]

Pepper has high nutritional values as a vegetable crop. Different chemical compounds are involved in this trait. Plant nutrition and the ratio of nutrient elements are important for qualitative and quantitative production of crops. In this regard, potassium is one of the most important elements in quality and physiology of horticultural crops, and it is desirable to have always high concentration of potassium in fruits. In this study, the role of different potassium concentrations in nutrient solution on quality factors of long pepper (Capsicum annuum var crusador) was investigated in hydroponics system. The treatments were concentrations of 150, 235, 300, 400, and 500 mg K/L from potassium nitrate and/or potassium sulfate sources. The concentration of 235 mg/L was considered as control in this study. The results showed that the highest yield was obtained from 300 mg K/L treatment. While there was an increasing trend in fruit length and diameter with increasing potassium concentrations, the differences were not significant. Some biochemical quality factors were, however, affected by potassium levels, although there was no significant difference for fruit pH, 500 mg K/L treatment showed significantly higher titratable acidity compared to other treatments. The amount of vitamin C and soluble solids were significantly higher in 500 and 400 mg K/L treatments, respectively, compared to the other treatments. These results indicated that this cultivar of pepper required more potassium for high quality.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Plant nutrition
  • Vitamin C
  • Pepper yield
  1. پیوست، غ.ع. (1384). سبزیکاری. چاپ چهارم. رشت: دانش پذیر. ص 346
  2. جلیلی مرندی، ر. (1383) .فیزیولوژی بعد از برداشت .انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه. 276 صفحه.
  3. جهان بین، ر.، یاوری، س.، عشقی، س.، تفضلی، ع. (1378(. اثر توفوردی و سولفات پتاسیم بر ویژگی‌های کمی و کیفی پرتقال نافی. مجله علوم باغبانی( علوم و صنایع کشاورزی) (20) 22: 112-110.
  4. حسینی، ک.ز. (1373(. روش‌های متداول در تجزیه مواد غذایی. انتشارات دانشگاه شیراز.
  5. خوشگفتار منش، ا.ح. (1386). مبانی تغذیه گیاه .چاپ اول، مرکز نشر دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان.
  6. شاهویی، ص. (1385(. سرشت و خصوصیات خاک. چاپ اول. انتشارات دانشگاه کردستان.
  7. مبلی، م.، پیراسته، ب. (1373(. تولید سبزی. دانشگاه صنعتی اصفهان. 877 صفحه.
  8. مسیحا، س.م.، کریمایی ص. مقدم، م. (1378). مقایسه اثر سه محلول غذایی بر میزان رشد و غلظت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم درکاهو با استفاده از سیستم هیدروپونیک. مجله نهال و بذر: 4: 375-389.
  9. ملکوتی، م.ج.، شهابی، ع.ا.، بازرگان،ک. (1384). پتاسیم در کشاورزی ایران. تهران. انتشارات سنا.
  10. Aishah, H.S., ZainalAbidin, R., and Ramlan, M.F. 1995. Growth and yield of chilli (Capsicum annuumL.) in response to mulching and potassium fertilization. Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science. 18(2): 113-117.
  11. Al-Karaki, G.N. 2000. Growth, sodium and potassium uptake and translocation in salt streeed tomato. Journal of Plant Nutrition. 23: 369-379.
  12. Arancon, N.Q., Edwards, C.A., Lee, S., and Byrne, R. 2006. Effects of humic acids from vermicomposts on plant growth. European Journal of Soil Biology. 42(Suppl.1): S65-S69.
  13. Bajaj, K.L., Gurdeep, K., Sooch, B.S. 1980. Varietal variation in some important chemical constituents in chilli (Capsicum annuum L.) fruits. Vegetable Science. 7(1): 48-54.
  14. Casero, T., Benavides, A., Pay, J., and Recasens, I. 2004. Relationship between leaf and fruit nutrients and fruitquality attributes in Golden Smoothee using multivariate regression techniques. Journal of  Plant Nutition. 27: 313-324.
  15. El-Bassiony, A.M. 2006. Effect of potassium fertilization on growth, yield and quality of onion plants. Journal of Applied Sciences Research. 2(10): 780-785.
  16. El-Bassiony, A.M., Fawzy, Z.F., Abd El-Samad, E.H., and Riad, G.S. 2010. Growth, Yield and Fruit Quality of Sweet Pepper Plants (Capsicum annuum L.) as Affected by Potassium Fertilization. Journal of American Science. 6(12).
  17. Fallahi, E., and Simons, B.R. 1996. Interrelations among leaf and fruit mineral nutrients and fruit quality in‘‘Delicious’’ apples. Journal of Tree Fruit Production. 1: 15–25.
  18. Fawzy, Z.F., El-Nemr, M.A., and Saleh, S.A. 2007. Influence of levels and methods of potassium fertilizer application on growth and yield of eggplant. Journal of Applied Sciences Research. 3(1): 42-49.
  19. Garcia-Pineda, E., Castro-Mercado, E., and Lozoya-Gloriaplants, E. 2004. Gene expression and enzyme activity of pepper (Capsicum annuumL.) ascorbate oxidase during elicitor and wounding stress. Journal of Plant Science. 166: 237-243.
  20. Gruda, N. 2005. Impact of environmental factors on product quality of greenhouse vegetables for fresh consumption. Critical Review in Plant Science. 24: 227-274.
  21. Guler, S. and H. Ibrikci.2002. Yield and elemental composition of cucumber as affected by drip and furroe irrigation. Acta Horticulturae. 571: 51-57.
  22. Gupta, C.R., and Sengar, S.S. 2000. Response of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) to nitrogen and potassium fertilization inacidic soil of Bastar. Journal of Vegetable Science. 27(1): 94-95.
  23. Hamss, R.E., Idaomar, M., Alonso-Moraga, A., and Serrano, A.M. 2003. Antimutagenic properties of bell and black peppers. Food and Chemical Toxicology. 41: 41-4.
  24. Hartz T.K., Miyao, G., Mullen, R.J., Cahn, M.D., Valencia, J., Brittan, K.L. 1999. Potassium requirements for maximum yield and fruit quality of processing tomato. Journal of the American Society for Horticultural Science. 124: 199-204.
  25. Hoagland D.R., and Arnon D.I. 1950. The water-culture method for growing plants without soil. Circ. 347. Univ. of Calif. Agric. Exp. Station, Berkley.
  26. Hsiao, C., and Läuchli, A. 1986. Role of potassium in plant-water relation.In:Advances in plant nutrition 2nd ed., pp. 281-312., Tinker and A. Läuchli (eds.). Praeger, New York
  27. Iwai, K.; Suzuki, T.; Fujiwake, H. 1979. Formation and Accumulation of Pungent Principle of hot pepper fruits, capsaicin and its analogs, in capsicum- annuum var annuum cv karayatsubusa at different growth- stages after flowering. Agricultural and Biological Chemistry. 43(12): 2493-2498.
  28. Johnson, C.D., and.Decoteau, D.R. 1996. Nitrogen and potassium fertility affects jalapeño pepper plant growth, pod yield, and pungency. HortScience.31: 1119-1123.
  29. Kaya, C., Higgs, D. 2003. Supplementary potassium nitrate improves salt tolerance in bell pepper plants. Journal of Plant Nutrition. 26: 1367-1382.
  30. Lester, G.E., Jifon, J.L.,  and Makus, D.J.  2006. Supplemental foliar potassium applications with or without a surfactant can enhance netted muskmelon quality. HortScience. 41(3): 741-744.
  31. Lin, D., Huang, D., and Wang, S. 2004. Effects of potassium levels on fruit quality of muskmelon in soilless medium culture. Scientia Horticulturae. 102: 53-60.
  32. Mapson, L.W. 1970. Vitamins in fruits. In: A.C. Hulme (Ed.), Biochemistry of fruits and their products. London: Academic Press. 369-383.
  33. Marschner, H., 1995. Mineral nutrition of higherplants. 2ndEdition. Academic press, London, pp: 889.
  34. Rubio, J.S., Garcia-Sanchez, F., Flores, P., Navarro, J.M., and Martinez, V. 2010.Yield and fruit quality of sweet pepper in response to fertilization with Ca2+ and K+. Spanish Journal of Agricultural Research. 8(1): 170-177.
  35. Smith. D., Stommel, J.R., Fung, R.W.M.,  Wang, C.Y.,  and Whitaker, B.D.  2006. Influence of cultivar and harvest method on postharvest storage quality of pepper (Capsicum annuum L.) fruit. Postharvest Biology and Technology. 42: 243-247.
  36. Tisdale, S.L., Nelson, W.L., and Beaton, J.D.  1985. Soil Fertility and Fertilizers. 4th Ed., Macmillan Pub. Co., NewYork.
  37. Tognoni, F., Pardossi, A., and Serra, G. 1999. Strategies to match greenhouses to crop production. Acta Horticulturae. 481:451–461.
  38. Watcharasak, S. and Thammasak, T. 2005. Effect of nitrogen and potassium concentration in fertigation on growth and yield of cucumber. Kamphaengsaen Academic Journal. 3: 18-29.
  39. Willumsen, J., Petersen, K.,  and Kaack, K. 1996. Yield and blossom-end rot of tomato as affected by salinity and  cation activity ratios in the root zone. HortScience.71(1): 81-98.
  40. 40.  Xisheng, G., 1999. Study on the K fertilizer responses of vegetables. Journal of Anhui Agricultural Sciences. 4:045.
  41. 41.  Xu, G., Wolf, S., and Kafkafi, U. 2002. Ammonium and potassium interaction in sweet pepper. Journal of Plant Nutrition. 25: 719-734.