بررسی تأثیر منابع مختلف کود آلی (کود دامی، کمپوست و ورمی کمپوست) بر کمیت و کیفیت پیاز قرمز آذرشهر در دو منطقه بناب و خسروشهر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان‌شرقی

2 استاد دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

منابع کود آلی از جمله کوددامی، کمپوست حاصل از زباله شهری و ورمی کمپوست دارای ارزش تغذیه‌ای فراوانی برای محصولات زراعی بوده و مصرف آنها گامی مؤثر در روند توسعه کشاورزی پایدار و حفظ محیط زیست می‌باشد. به منظور بررسی تأثیر منابع مختلف کود آلی بر کمیت و کیفیت پیاز قرمز آذرشهر آزمایشی بصورت بلوکهای کامل تصادفی در دو سال زراعی 82 و 83 در دو منطقه خسروشهر و بناب اجراء گردید. کود دامی از نوع گاوی در سه سطح (10، 15 و 20 تن در هکتار)، کود کمپوست زباله شهری در مقادیر (5، 10 و 15 تن در هکتار) و کود ورمی کمپوست در سه سطح (2، 4 و 6 تن در هکتار) و یک تیمار شاهد که در آن ازت، فسفر و پتاسیم براساس آزمون خاک مصرف شد و کاربرد ماسه جمعاً در 10 تیمار و در سه تکرار پیاده شد. بیشترین عملکرد
(1/71 تن در هکتار) در اثر مصرف 6 تن در هکتار ورمی کمپوست به دست آمد. همچنین بیشترین عملکرد در سال اول و دوم آزمایش در منطقه خسروشهر در مقایسه با بناب حاصل شد. حداکثر غلظت نیترات (155 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن تر) در تیمار شاهد و حداقل آن در اثر کاربرد ورمی کمپوست (98 میلی‌گرم در کیلوگرم وزن تر) به دست آمد. کمترین درصد غده‌های از بین رفته (12%) در اثر مصرف مقادیر مختلف کود دامی اندازه‌گیری شد. بیشترین میزان اسید اسکوربیک (5/13 میلی‌گرم در یکصد گرم وزن تر) در غده پیاز با مصرف مقادیر مختلف ورمی کمپوست حاصل شد. بیشترین درصد پروتئین (49/1 درصد) در اثر مصرف 6 تن در هکتار ورمی کمپوست حاصل شد. کمترین میزان تندی (2/4 میکرومول اسید پیروویک بر میلی‌لیتر) در اثر کاربرد 20 تن در هکتار کود دامی به دست آمد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Different Organic Fertilizers (Animal Manure, Compost, and Vermicompost) on the Yield and Quality of Red Onion in Khosrowshahr and Bonab

نویسندگان [English]

  • A. Bybordi 1
  • M. J. Malakouti 2
1 Researcher, Agricultural and Natural Resources Research Center of East Azarbaijan
2 Professor, Tarbiat Modarres University
چکیده [English]

The data on soils from various regions of East Azarbyjan indicates  that a very low organic matter contents is the general case. On the other hand, a considerable amount of chemical fertilizers that are applied in the  onion conventional farms are normally used along with sand, which not only increases production costs but also may damage soils physical properties.. Organic fertilizers such as animal manure, municipal solid waste composts and vermicomposts are quite  rich in plant nutrients and their application for agricultural purposes leads to sustainable food production. A randomized complete block experiment was carried out with 10 treatments in three replications at two locations, namely Khosrowshahr and Bonab during two growing seasons in 2003 and 2004 in order to  evaluate the effect of various sources of organic fertilizers on the yield and quality of Azarshahr variety of red onions (Allium cepa L). Treatments were animal (domestic) manure at three levels (10,15, and 20 t/ha), municipal compost at three levels (5, 10, and 15 t/ha), vermicompost at three rates (2,4, and 6 t/ha), and a control plot in which nitrogen, phosphorus, and potassium were used based on soil analysis and sand as seed cover. The highest yield ( 71.1 t/ha) was obtained with application of 6 tons of vermicompost per hectare. Also, the highest yields were obtained at Khosrowshahr location in both years. The highest nitrate concentration (155mg NO3 /kg of fresh wt.) was obtained with the control treatment and the lowest (98mg NO3 /kg of fresh wt) were in vermicompost treatments. The lowest rate of onion spoilage (12%) was obtained in different rates of animal manure. Also, the highest concentration of ascorbic acid (13.5 mg/100g of fresh onion bulbs) was obtained in vermicompost treatments. The highest level of protein (1.49%) in onions was obtained with application of 6 tons vermicompost per hectare.The lowest rate of onion pungency was obtained with application of 20 tons animal manure per hectare. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Yield
  • Onion variety
  • Compost
  • Vermicompost
  • Animal manure
  • Nitrate
  • Vitamin C
  1. امامی، عاکفه. 1375. روشهای تجزیه برگ. نشریه فنی شماره 982. موسسه تحقیقات خاک و آب. تهران، ایران.
  2. بی‌نام. 1379. سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی. واحد انتشارات و ترویج. تبریز. ایران.
  3. پروانه، ویدا. 1371. کنترل کیفی و آزمایشهای شیمیایی مواد غذایی. انتشارات دانشگاه تهران، ایران.
  4. فرج‌نیا، اصغر. 1376. اثرات میزان و منابع کودی روی بر کیفیت و کمیت محصول سیب‌زمینی، پایاننامة کارشناسی ارشدگروه خاکشناسی دانشکدة کشاورزی. دانشگاه تهران.کرج. ایران.
  5. ملکوتی، محمدجعفر. 1378. کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد با بهینه‌سازی مصرف کود در ایران. نشر آموزش کشاورزی. کرج. ایران.
  6. یزدانی، هوشنگ. 1367. اثرات مقادیر مختلف کود در افزایش تولید سیب‌زمینی در اصفهان. گزارش نهائی. مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان. اصفهان. ایران.
  7. Atiyeh, R.M., Subler, S., , C.A. and J. Metzger. 1999. Growth of tomato plants in horticultural potting media amended with vermicompost. Pedobio. 43 (6) : 724-728.
  8. Atiyeh, R.M, Subler, C.A. Edwards, G. Bachman, J.D. Metzge and W. shuster. 2000. Effects of vermicomposts and composts on plant growth in horticultural container media and soil. http:// www urbanfischer. De/ Journals/pedo
  9. Avnimelech Y., and M Kochva. 1992. The use of compostas a soil amendment. Acta Horticulture. 302 : 217-236.
  10. Barnum, J. M. and C.C. Shock. 1994. Composting onions : a preliminary report. Malheur Experiment Station Speial Report. 936 : 55 – 63.
  11. Barkley, S. 2004. The influence of nitrogen and compost on carrot yield and quality. {www.res.in/veg-prodn-tech.htm.
  12. Buchanan M., and R Gliessman. 1992. How Compost fertilization affects soil nitrogen and crop yield Biocyde 32: 72-76.
  13. Dickerson, G. W. 1999. Vermicomposting. WWW. Cahe. Nmus/edu.
  14. Daniel, N., Takawale, P.S., Kauthale, V.K. and P.K., Kulkarni. 2002. EM application studies on a low organic matter soil in india. Proc. Of the seventh International conference on kyusei Nature farming. 15-18 – NewZealand.
  15. Darbyshire, B. and B.T. Steer. 1990. onions and allied crops. Vol (3). CRC. Press.
  16. Ferguson. J.L. 2001. Evaluation the on – Farm Composting of wast. Fur Breeders. Agricultural Co- Op summer school. August 11- Park Utah. USA.
  17. Feibert, E.G.B., C.C. Shock, J. M. Barnum, and L.D. Saunders. 1995. Effect of pennasoil and compost on onion production. OSU. Malheur Experiment station special Report. 947:79-81.
  18. Gajdos, R. 1997. Effects of two composts and seven commericd cultivation media on germination and yield. Compost Science and 5 (1):16-37.
  19. S. and Abbasi SA. 2002. Effect of the application of compost/vermi compost on the growth and flowering of crossandra undulaefolia, and on several vegatable. Bioresour Technol. Nov, 85 (2): 197-199.
  20. Harris, G.D., W.L. platt., B.C. Price. 1990. Vermicomposting in a raral community. Biocycle. 31. No.1:PP:48- 51.
  21. Lane, G. and. G. Kuepper. 1999. organic Allium production. {on – Line}. http://attra. Ncta. Org/attar- pub/pdf/allium. Pdf.
  22. Masciandaro, G.B. Ceccanti. 1997. Soil argo – ecological Management : fert irrigation and vermicompost treatments. Bioresource Technology. 59 (2-3) : 199-206.
  23. W.J. and. G.L. Wade. 2000. composting and mulching : A Guide to managing organic landscape Refuse. Uni. Of Georgia. Coop. Ext. Ser.
  24. Munroe, G. 2004. Manual of on-farm vermicomposting and vermiculture http://www.oacc. Info/Docs/vermiculture-gm.ddf. organic Agriculture centre of Canada.40.
  25. Narender, P, T.P. Malik, J. Mangal. 2001. Effect of FYM and vermicompost on potato. Program supplement. Horticulture Art and Science for life XXVI th International Horticultural congress. Toronto. Canada.
  26. Ozores – Hampton, M.P. and, T.A. Obreza. 1998. Composted waste use on florida A. Review. International composting symposium, Nova scotia
  27. Platenius, H and J.E. Knott. 1942. Factors affecting onion pungency. Journal of Agricultural Research. 62: 371-379..
  28. Shanmugasundaram, S. and T. Kalb. 2001. Suggested cultural practices for onion. AVRDC Training Guide Asian vegetable Res. Taiwan.
  29. Smith, D.A. 1984. Responses of onions to sulfur and nitrogen fertilization. Georgia Agr. Expt. Sta. Res. Rpt. 455.
  30. Shete, M.B. ; S.M. Chaudhary. And S.D. Warade. 1993. A note on use of fym and vermicompost on yield of white onion cv phule safed. Allium Improvement Newsleter. 3: 36-38.
  31. Schwimmer, S. and W.J. weston. 1961. Enzymatic development of pyruvic acid in onions as a measure of pungency. Journal of Agricultural Food Chemistery. 9: 301-304.
  32. Warade, D., S.B. Desale and K.G., Shinde. 1995. Effects of organic, inorganic and biofertilizers on yield of onion bulbs. J. Maharashtra Agricultural university. 20(3) : 467-468.
  33. White, K.J.(1993), Shazam, The econometrics computer program, Version 7.0, User’s reference manual, McGraw-hill book company.
  34. Zaharah, A., Vimala, P., Siti Zainab, R. and Salbiah 1994. Response of onion to organic fertilizer on bris (rudua series) soil in Malaysia. Acta Horticulture 358: 429-433.
  35. Zdenka pemuzic , J.P. Brichta., F. Vilella. And A. Garate. 2002. Effect of Vermi Compost and mycorrhizas on the production and Contents of phosphorus and nitrates in lettuce. XXVI th International Horticultural Congress. Toronto. Canada.