ارزیابی تعادل تغذیه‌ای در تاکستانهای منطقه سی‌سخت استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از روش انحراف از درصد بهینه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد

چکیده

وجود تعادل بین عناصر غذایی در باغهای میوه، عامل مهمی در افزایش عملکرد و بهبود کیفی میوه‌های تولیدی می‌باشد. تجزیه برگ، روش مناسبی برای ارزیابی وضعیت تعادل تغذیه‌ای در باغها می‌باشد. روش انحراف از درصد بهینه DOP) )[1]، مدلی جدید و آسان در مقایسه با روشهای قبلی در تفسیر نتایج تجزیه برگی است. در این روش، شاخصی با استفاده از فرمول زیر برای هر عنصر محاسبه می‌گردد که از جنبه مدیریت تغذیه‌ای بسیار مهم است. 100)/Cref ]-100× DOP= [(Cدر این فرمول:  DOP انحراف از درصد بهینه، C غلظت عنصر غذایی در نمونه برگ باغ مورد بررسی و Cref غلظت عنصر غذایی در نمونه برگ باغهای با عملکرد بالا می‌باشد. در این تحقیق، به منظور ارزیابی وضعیت تعادل تغذیه‌ای تاکستانهای منطقه سی‌سخت استان کهگیلویه و بویراحمد، از تعداد 40 باغ، نمونه برگ و خاک تهیه و با استفاده از روشهای متداول آزمایشگاهی، مورد تجزیه‌های لازم قرار گرفتند. غلظت بهینه عناصر غذایی در برگ باغهای با عملکرد نسبی بالا، برای عناصر ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم به ترتیب
05/5، 7/0، 42/1، 7/1 و 4/0 درصد و برای عناصر آهن، منگنز، روی، مس و بور به ترتیب 5/206، 3/110،
5/61، 6/14 و 9/33 میلی‌گرم در کیلوگرم تعیین گردید. بدین ترتیب شاخص انحراف از درصد بهینه DOP)) برای باغهای با عملکرد پایین محاسبه شد. نتایج نشان داد که همه باغهای با عملکرد نسبی پایین، در وضعیت نامتعادلی از عناصر غذایی قرار داشته و کمبود آهن در 91%، منگنز و مس هر یک در 82%، پتاسیم در
67%، روی در 59% و بور در 5/54% از این باغها،‌ قابل پیش بینی است.

 
Deviation from Optimum Percentage-2

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Nutritional Balance for Grape Orchards of Sisakht Region in Kohgiluyeh-Va-Boyerahmad Province by Deviation from Optimum Percentage Method

نویسنده [English]

  • K. Goodarzi
Researcher, Kohgiluyeh va Boyerahmad Agricultural and Natural Resources Research Center
چکیده [English]

Nutritional balance is an important factor in improving the yield and quality of horticultural products. Leaf analysis is a suitable method for determining the nutritional status of orchards. The method of deviation from optimum percentage(DOP) is a new and easy method with regard to the interpretation of leaf analysis as compared to other methods. In this method ,an index for individual nutrients is calculated by the equation: DOP=[( C× 100)/Cref ]-100. In this equation, (DOP) is the desired index for a given nutrient, C is the leaf concentration of the nutrient in question, and Cref is the desired concentration of that nutrient as found in high performing plant samples. In this study, soil and leaf samples were taken from 40 orchards and analyzed by standard methods. The optimal concentrations of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium in grape leaf were determined to be 5.05% , 0.7%, 1.42%, 1.7% and 0.4%, respectively, and for iron, manganese, zinc, copper and boron were 206.5, 110.3, 61.5, 14.6 and 33.9 mg/kg, while the DOP indices, for low yielding orchards, calculated, similarly showed that nutritional elements were imbalanced; more specifically iron, manganese, copper, potassium, zinc and boron deficiencies were prevalent in 91, 82, 82, 67, 59 and 54.5 percent of low yielding grape orchards, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Grape
  • Nutritional balance
  • Deviation from optimum percentage (DOP) method
  1. امامی، ع. 1375. روشهای تجزیه برگ (جلد اول)، نشریه فنی شماره 982، موسسه تحقیقات خاک و آب، تهران
  2. علی‌احیایی، م. 1373. شرح روشهای تجزیه شیمیایی خاک،‌ نشریه فنی شماره 893، موسسه تحقیقات خاک و آب، تهران
  3. ملکوتی، م. ج.1379. روش جامع تشخیص و ضرورت مصرف بهینه کودهای شیمیایی، (چاپ‌پنجم)، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
  4. ملکوتی، م. ج. و م.ن. غیبی. 1376. تعیین حد بحرانی عناصر غذایی محصولات استراتژیک و  توصیه صحیح کودی در کشور. نشر آموزش کشاورزی، کرج
  5. ملکوتی، م. ج. و س. ج. طباطبایی. 1378. تغذیه صحیح درختان میوه برای نیل به افزایش‌عملکرد و بهبود کیفی محصولات باغی در خاکهای آهکی ایران. نشر آموزش کشاورزی، کرج
  6. ملکوتی، م. ج.، ع.ر. سالاری، م. شهابیان، م. مستشاری و د. کلهر. 1379. شناخت ناهنجاریهای ‌تغذیه‌ای انگور و ارائه راه‌حلهای کاربردی برای افزایش عملکرد و بهبود کیفیت آنهادر کشور، مجله علوم خاک و آب، جلد 12، شماره 8، صفحه‌های 126 تا 130.
  7. ملکوتی، م. ج. 1378. کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد با بهینه‌سازی مصرف کود در ایران، چاپ دوم، نشر آموزش کشاورزی، کرج
  8. Agaeue, N. A. 1984. Effect of microelement on grapevine yield and quality. Sadouo Dstvo, Vingradstroi, Vinodeli, Moldavi, 8: 41-42, Bakoo, Azarbyjan.
  9. Amberger, A., A. F. A. Fawazi, and M. M. EL-Fouly. 1988 . Diagnosis and remedial measures of microelements problems in grape grown on calcareous soils in Egypt Agronomy of China, 32: 41-53.
  10. Beaufils, E. R .1973. The diagnosis and recommendation integrated system(DRIS), Soil Sci. Bul.1.Univ. of Natal, South Africa.
  11. Bould, C. 1966. Leaf analysis of deciduous trees. In: Nutrition of Fruit Crops (Ed. N. F.Childers), pp. 651-684. Horticultural publications, Rutgers University, New Jersey.
  12. Habib, R. 2000. Modeling fruit acidity in peach trees effects of nitrogen and potassium nutrition. Acta, Hort., 512 (2): 141-148.
  13. Yuanmao, J. G. Man Ru and S. HuaiRui .1995. Nutrient diagnosis of straking delicious apple. Acta,Hort. Sci. 22 (3): 215-220
  14. Lindsay, W. L. 1979. Chemical equilibria in soils. John wiley. Inter Science, New
  15. R., R. Dzamic, B. Sivcev, D. Vujovic, M. Nikolic. 1995. Effects of liquid fertilizers on grape yield and quality of the variety Gamay Teienturier. Poljoprivreda (Yugoslavia). 44: 301-306.
  16. Mahorkar, V. K, V. K. Patil, and D. V. Devyire. 1986. Effect of N, P, K, and Zn on Thampson seedless vines trained on head system. Research Journal, 10: 125-129.
  17. Montanes, L., L. Heras, J. Abadia, and M. Samz .1993. Plant analysis interpretation based on a new index:Deviation from optimum percentage (DOP). J. Plant Nutrition, 16 (7):1289-1308.
  18. Montanes, L., E. Monge, J. Val, and M. Samz.1995. Interpretative possibilities ofplant  analysis by the DOP index..Acta, Hort. 383:165-170.
  19. M. E. 1986. Diagnosis and recommendation integrated system (DRIS) as a guide  to orchard fertilization. Univ. Georgia Athens Ext.Bul. 231.