ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای هندوانه (Citrullus Vulgaris) با روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک ، دانشگاه تبریز ، ایران

2 استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه

3 دانش آموخته دکتری گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه؛

10.22092/ijsr.2024.365484.744

چکیده

رسیدن به حد مطلوب عملکرد با برقراری تعادل بین عناصر غذایی امکان­پذیر است. برای تشخیص اختلالات تغذیه­ای و در پی آن مصرف بهینه کود­های شیمیایی، از شاخص­های تغذیه­ای استفاده می­شود. از این رو برای بهینه کردن مصرف کود در مزارع هندوانه­کاری در شمال استان آذربایجان غربی از روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND) استفاده  شد و نتایج آن با روش انحراف از درصد بهینه (DOP) مقایسه گردید. به این منظور، از ۱۵۰ مزرعه هندوانه در شهرستان پلدشت نمونه­های خاک و برگ تهیه شد و غلظت عناصر غذایی شامل نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، آهن (Fe)، منگنز (Mn)، روی (Zn)، ‌مس (Cu) و بور (B) با روش­های استاندارد آزمایشگاهی تعیین شدند. سپس مزارع به دو گروه عملکردی زیاد و کم دسته بندی شد و شاخص­های عناصر غذایی با روش­های DOP و CND محاسبه گردید. براساس روش CND نرم­های استاندارد برای عناصر غذایی  B, Cu, Zn, Mn, Fe, Mg, Ca, K, P, Nو بخش باقیمانده (Rd) به ترتیب ۱۸/۰±۰۴/۳، ۲۵/۰±۵۹/۰، ۲۲/۰±۸۷/۲، ۲۴/۰±۷۲/۲، ۳۱/۰±۳۱/۱، ۳۷/۰±۵۰/۲-، ۳۸/۰±۷۵/۲-، ۲۷/۰±۴۲/۳-، ۲۸/۰±۵۰/۴-، ۴۶/۰±۰۱/۴- و ۱۵/۰±۶۵/۶ به ­دست آمد. مقایسه نتایج روش­های DOP و CND نشان داد که در هر دو روش، در بین عناصر پرمصرف نیتروژن و پتاسیم و در بین عناصر کم مصرف، روی و آهن منفی­ترین شاخص و بیشترین کمبود را داشتند و نتایج این دو روش مشابه به­دست آمد. بنابراین، براساس شاخص­های عناصر غذایی می­توان گفت مزارع با عملکرد پایین از نظر تغذیه­ای در وضعیت نامتعادلی قرار داشتند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Nutritional Status of watermelon (Citrullus Vulgaris) by Compositional Nutritional Diagnosis (CND) and its comparison with Deviation from Optimum Percentage (DOP)

نویسندگان [English]

  • seyyedjavad Ghoreyshi 1
  • Ebrahim Sepehr 2
  • mahrokh sharifmand 3
1 Agriculture faculty; University of Tabriz; Iran
2 Department soil science, agriculture faculty, university of Urmia, Iran
3 Dept. of Soil Science, Faculty of Agriculture, Urmia University
چکیده [English]

Achieving optimal performance is possible by balancing the nutrients. Nutritional indicators are used to diagnose nutritional disorders and then optimize the use of chemical fertilizers. Therefore, to optimize the use of fertilizer in watermelon farms in the north of West Azarbaijan province, the method of compositional nutrient diagnosis (CND) was used and its results were compared with deviation from optimal percentage (DOP) method. For this purpose, soil and leaf samples were prepared from 150 watermelon farms in Poldasht region and the concentration of nutrients including nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn), copper (Cu) and boron (B) were determined by standard laboratory methods. Then the farms were classified into two high and low yield groups and the indices of nutrient were calculated by DOP and CND methods. According to the CND method, norms for N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, B and residual elements (Rd) were determined as 3.04±0.18, 0.59±0.25, 2.87±0.22, 2.72±0.24, 1.31±0.31, -2.50±0.37, -2.75±0.38, -3/42±0.27, -4.50±0.28, -4.01±0.46 and 6.65±0.15, respectively. Comparison of the results of CND and DOP methods showed that in both methods nitrogen and potassium were the most negative indices among the macro elements, and also zinc and iron had the most negative indices and the most deficiency among the micro elements, so the results of both methods were similar. Finally, based on the indicators of elements, it is concluded the farms with low yield were in unbalanced status in terms of nutritional elements.

کلیدواژه‌ها [English]

  • CND
  • DOP
  • Nutritional balance
  • Watermelon
  1. امامی، ع. 1375 . روشهای تجزیه گیاه (جلد اول). نشریه فنی شماره 982 . موسسه تحقیقات خاک و آب. تهران. ایران.
  2. بصیرت، م. ا.اخیانی و ع. دریاشناس. .1395برآورد اعداد مرجع عناصر غذایی برای انگور رقم شاهرودی به روش تشخیص چندگانه غذایی، نشریه پژوهشهای خاک علوم و آب، جلد، 30شماره ،1صفحه 1-1
  3. چاکرالحسینی، م، ر.خراسانی، ا فتوت و م. بصیرت. .1395تعیین اعداد مرجع و محدودیت عناصر غذایی برای پرتقال. نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار. جلد ششم، شماره سوم، صفحه 1
  4. حسینی، ی. .1395کاربرد روش انحراف از درصد بهینه برای تعیین تعادل تغذیه­ای باغ­­های لیموترش در استان هرمزگان. نشریه دانش آب­ و خاک . جلد 25 شماره 2/3 صفحه 243 تا 255 .
  5. دریا شناس، ع و ک. ثقفی . 1390 . تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND) برای چغندرقند. مجله پژوهش­های خاک . دوره 25. شماره 1. صفحه 12-1 .
  6. شریف مند, م., ا.، سپهر, و ا.، بایبوردی. ۱۳۹۶. ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای کدو با روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND) در منطقه خوی. تحقیقات آب و خاک ایران, 48(5), 1007-1013. doi: 10.22059/ijswr.2018.225775.667619
  7. طاهری، م.1395 . بررسی وضعیت عنصرهای غذایی در تاکستان­های شهرستان خدابنده با کاربرد شاخص­های تغذیه­ای. مجله علوم باغبانی ایران. دوره .74شماره7 ص .7.
  8. فیضی زاده، م و ع. صمدی. . مقایسه روش­های DOP و DRIS برای بالانس عناصر غذایی در پیاز. مجله علوم آب و خاک. جلد .25 شماره .2 صفحه 286-271.
  9. ملکوتی، م.، ر.ایران­پور، م.غیبی، م.کشاور، 1383. تعیین حد بحرانی فسفر و پتاسیم برای محصول چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  10. نورقلی­پور، ف، ح. رضایی، ک. میرزاشاهی، ح. حقیقت­نیا، م. ر. رمضان­پور، م. ح. ارزانش، ه. اسدی رحمانی، م. همیرزاپور، ص. ع. زمانی، ص. محمدیکیا و م. افضلی. .1393 دستورالعمل مدیریت تلفیقی حاصلخیزی خاک و تغذیهکلزا. نشریه فنی. چاپ اول. موسسه تحقیقات خاک و آب. کرج. ایران.
  11. Aitchison, J. 1987. Statistical analysis of compositional data. Chapman and Hall, New York- Ross, S.M. 1987. Introduction to probability and statistics for engineers and scientists. John Wiley & Sons, New York.
  12. Blanco–Macías, F., Magallanes–Quintanar, R., Valdez–Cepeda, R. D., Vázquez–Alvarado, R., Olivares–Sáenz, E., Gutiérrez–Ornelas, E., Vidales–Contreras, J.A., and Murillo–Amador, B. 2010. Nutritional reference values for Opuntia ficus–indica determined by means of the boundary–line approach. Journal of Plant Nutrition and Soil Science 173:923–934.in perlite substrate. J. Sci. Technol. Greenhous Cul. 26: 23-350.
  13. Dow, A.I., and Roberts, S. 1982. Proposal: Critical nutrient ranges for crop diagnosis. Agron. J. 74:401-403.
  14. N.K., Baligar, V.C., and Jones, C.A. 1991. Growth and mineral nutrition of field crop. Marcel Dekker, New York.
  15. Ganeshamurthy, A.N., Govindakrishnan, P., Raghupathi, H.B., and Mahendra Kumar, M.B. 2019. Compositionalnutrient diagnosis (CND) norms and indices for potato (Solanum tuberosum L.). J. Hortic. Sci. 14(2): 142-148.
  16. Geikloue, A., Reyhanitabar, A., and Najafi, N. 2019. Investigating the balance status of nutrients in wheat plant Using isometric log ratio and field validation of balances. Agronomy Journal. 111: 5. 2404-2410
  17. Huang, H., Xiao Hu, C., Tan, Q., Hu, X., Sun, X., and Bi, L. 2012. Effects of Fe–EDDHA application on iron Chlorosis of citrus trees and comparison of evaluations on nutrient balance with three approaches. Scientia Horticulturae.146: 137-142
  18. Jose, L., Garcia-Hernandez, Ricardo D., Valdez- Cepeda, Narciso Y., Avila- Serrano, Bernardo Murillo- Amador, Alejandra Nieto- Garibay, Rafael Megallanes- Quintanar, Juan Larrinaga- Mayoral and Enriqur Troyo- Dieguez. (2005). Preliminary compositional nutrient diagnosis norms for cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) Grown on desertcalcareous soil. Plant and Soil. Volume 271, Numbers 1-2. pp 297-307.
  19. Khiari, L., Parent, L.E., and Tremblay. N. 2001b. The Phosphorus Compositional Nutrient Diagnosis Range for Potato. Agron. J. 93:815–819.
  20. Maas, E.V. 1987. Salt tolerance of plants, In CRC Handbook of plant Science in Agriculture, edited by B. R. Chritic, PP. 57 – 75.
  21. Montanes, L., Heras. L., Abadia. J., and Sanz, M. 1993. Plant analysis interpretation based on a new index: deviation from optimum percentage. J. Plant. Nutr. 16: 1289-1308.
  22. Nelson, L.A., and R.L. Anderson. 1977. Partitioning of soil test-crop response probability. p. 19–38. In M. Stelly (ed.) Soil testing: Correlating and interpreting the analytical results. ASA Spec. Publ. 29. ASA, Madison.
  23. Parent, L.E., and M. Dafir. 1992. A theoretical concept of compositional nutrient diagnosis. J. Am. Soc. Hortic. Sci. 117:239–242.
  24. Parent, L.E., and M. Dafir. 1994. A theoretical concept of compositional nutrient diagnosis. J. Am. Soc. Hortic. Sci. 117:239–242.
  25. Parent, L.E., L. Khiari. 2003. The compositional nutrient diagnosis of onions. Xxxvi international horticultural congress: Toward ecologically sound fertilization strategies for field vegetable production. http://www.actahort.org.
  26. Refael Magallanes-Quintanar, Ricardo David Valdez-Cepeda, Fidel Blanco-Macias, Miguel Marquez-Madrid, Raul Rene Ruiz- Garduno, Oscar Perez- Veyna, Jose Luis Garcia- Hernadez, Bernardo Murillo-Amador, Jose Dimas Lopez- Martinez, and Enrique Martinez- Rubin de Celis(2004). Compostional Nutrient Diganosis In Nopal (Opuntiaficus- indica).( on line).Available at http://www.Jpacd.org (verified 24 Mar .2009)
  27. Ross, S.M. 1987. Introduction to probability and statistics for engineers and scientists. John Wiley & Sons, New York.
  28. Sharma, J., Shikhamany, S.D., Singh, R.K., and Raghupathi, H.B. 2005. Diagnosis of nutrient imbalance in Thompson seedless grape grafted on Dog Ridge rootstock by DRIS. Communication in Soil Science and Plant Analysis, 36: 2823-2838.
  29. Smith, F. W.1986. Interpretation of plant analysis: concepts and principles. p. 1-12. In: D.J. Reuter, and J. B. Robinson (eds.). Plant analysis: an interpretation manual. Inkata Press, Melbourne.
  30. Sumner M.E. 1979. Interpretation of foliar analyses for diagnostic purposes. Agron. J. 71:343-348.
  31. Sumner, M.E. 1981. Diagnosing the sulfur requirements of corn and wheat foliar analysis. Soil Sci. Soc. Am. J. 45: 87-90.
  32. Walworth, J.L., and M.E. Sumner. 1987. The Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS). Adv. Soil Sci. 6:149–188.