نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی دکتری بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
2
استادیار بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
3
استاد بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
4
دانشیار بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده
امروزه، کاربرد مجدد پسماندههای آلی تولید شده بهوسیله کارخانههای مواد غذایی و دارویی، در بخش کشاورزی و بهعنوان کود آلی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثر افزودن پسماندههای آلی چهار کارخانه در استانهای فارس و خوزستان و بیوچار این پسماندهها بر برخی ویژگیهای شیمیایی یک خاک آهکی انجام شد. آزمایشی به مدت دو ماه و بهصورت طرح کاملاً تصادفی در قالب آزمون فاکتوریل ۴×۹ شامل ۹ نوع پسمانده آلی (فیلترکیک، باگاس نیشکر، بیوچار باگاس نیشکر، چغندرقند، بیوچار چغندرقند، ریشه شیرین بیان، بیوچار ریشه شیرین بیان، کنجاله سویا، بیوچار کنجاله سویا) در چهار سطح صفر (شاهد)، یک، دو و سه درصد وزنی و با سه تکرار طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که برهمکنش اثر نوع و سطح پسماندههای آلی بر فسفر قابل دسترس، غلظت آهن، مس و منگنز قابل عصارهگیری باDTPA و قابلیت هدایت الکتریکی خاک معنیدار بود. خاک تیمار شده با کنجاله سویا بیشترین مقدار نیتروژن کل و مس را دارا بود. فیلترکیک منبع مناسبی برای تأمین فسفر، روی و آهن و تفاله چغندرقند، منبع مناسبی جهت تأمین منگنز در خاک بودند. تفاوت معنیداری بین مقدار عناصر قابل دسترس در خاکهای تیمار شده با پسماندههای خام با بیوچار آنها مشاهده نشد. اگرچه افزایش سطح کاربرد این پسماندهها به میزان دو تا سه درصد وزنی سبب افزایش قابلیت دسترسی عناصر مذکور گردید اما کاربرد سطوح بالاتر این پسماندهها، با افزایش ۳۳ تا ۱۶۶ درصدی قابلیت هدایت الکتریکی خاک همراه بود؛ لذا استفاده وسیع از این پسماندهها باید با احتیاط بیشتری صورت پذیرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Comparison of the Effects of Some Organic Compounds and Their Biochar on Some Soil Properties
نویسندگان [English]
-
Sh. Karami
1
-
Jafar Yasrebi
2
-
Sedigheh Safarzadeh Shirazi
2
-
A. Ronaghi
3
-
Reza Ghasemi-Fasaei
4
1
PhD Student, Department of Soil Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
2
Assistant Professor, Department of Soil Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
3
Professor, Department of Soil Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
4
Associate Professor, Department of Soil Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
چکیده [English]
Nowadays, recycling of organic wastes produced in food and medicinal factories by applying them to agricultural lands as organic fertilizers is the focus of attention. The present study was carried out to compare the effect of applying organic wastes of four factories in Fars and Khuzestan provinces and their biochars on some of the chemical properties of a calcareous soil. An experiment was conducted for two months in a completely randomized design based on a factorial arrangement (9 × 4), including 9 organic waste types (filter cake, bagasse, bagasse-biochar, sugar beet, sugar beet-biochar, licorice, licorice-biochar, soybean meal and soybean meal-biochar) at 4 rates of application (0, 1%, 2% and 3% by weight) with three replications. The results showed that interaction effects of organic waste types and rates, on the soil available phosphorus (P), soil DTPA-extractable iron (Fe), copper (Cu) and manganese (Mn) concentrations and electrical conductivity (EC) were significant. The soil amended with soybean meal had the highest nitrogen (N) and Cu content. Filter cake was a good source for P, zinc (Zn) and Fe and sugar beet pulp was a good source for Mn. There was no significant difference in the amounts of available nutrients between raw organic materials and their biochars. Although the increase in the level of application of these wastes by two to three percent by weight increased the accessibility of these elements, the application of higher levels of these wastes was accompanied by 33% to 166% increase in soil electrical conductivity; so, widespread use of these wastes should be done more cautiously.
کلیدواژهها [English]
-
Bagasse
-
Filter cake
-
Licorice root
-
Soybean Meal
-
Sugar beet