تأثیر pH آب آبیاری برخصوصیات کمی و کیفی گل میخک رقم ایوون

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان

2 استاد دانشگاه تربیت مدرس

3 استادیار گروه باغبانی، دانشگاه تهران

چکیده

عملکرد پایین همراه با کیفیت نامناسب گلهای زینتی سبب گردیده است تا علی‌رغم اینکه یک درصد از سطح زیر کشت گل‌کاریهای جهان به ایران اختصاص دارد، توان رقابتی محصولات ما را در بازار جهانی در خطر باشد. از عوامل مهم و تأثیرگذار بر شاخصهای کمی و کیفی تولید گیاهان زینتی، می‌توان به آهکی بودن خاکهای زراعی، عدم توجه به تغذیه صحیح و متعادل گلهای زینتی و پایین بودن کیفیت آبهای آبیاری اشاره نمود. از عوامل پایین بودن کیفیت آب آبیاری می‌توان به pH بالا و زیادی بی‌کربنات در آب آبیاری اشاره نمود. بدیهی است آبیاری واحدهای تولید با این قبیل آبها سبب افزایش pH شیره سلولی و غیر فعال شدن عناصری مانند فسفر، آهن، روی و منگنز می‌شود. به منظور بررسی اثرات حذف بی‌کربنات آب آبیاری بر کمیت کیفیت گل میخک در مؤسسه گل‌کاری خادم واقع در کیلومتر 30 جاده خاوران روستای گلزار، آزمایشی در سال زراعی 79-1378 انجام شد. بعد از تیتراسیون آب آبیاری مزرعه فوق با اسید سولفوریک و محاسبه اسید لازم برای پایین آوردن pH آب آبیاری تا حد مورد نظر (6= pH)، دو تیمار به شرح تیمار اول کوددهی با کود کریستالون سبز + آبیاری با آب چاه تیمار دوم کوددهی با کود کریستالون سبز + آبیاری با آب با pH برابر 6 . مقدار اسید سولفوریک غلیظ لازم برای تقلیل pH تا حد 6 و برای یک متر مکعب از آب آبیاری 46 سانتی‌متر مکعب محاسبه گردید که در یک تانکر 3 مترمکعبی آب آبیاری با pH مذکور تهیه و در تیمار دوم برای هر آبیاری مصرف می‌ گردید. طرح آزمایش در این تحقیق طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار بود و در طی مراحل رشد، نسبت به اندازه‌گیری صفات کمی و کیفی گل میخک اقدام شد. نتایج تحقیق نشان داد که آبیاری با آب دارای 6= pH در سطح 5 درصد باعث افزایش معنی‌دار قطر کاسه گل و شاخص کلروفیل برگها گردید. در تیمار اسیدی کردن آب آبیاری طول ساقه گل‌دهنده، قطر ساقه گل‌دهنده و عمر بعد از برداشت در سطح یک درصد در مقایسه با تیمار اول افزایش معنی‌داری را نشان داد که این افزایش‌ها به ترتیب 8.5، 13 و 34 درصد نسبت به شاهد بود. خمش‌پذیر ساقه و غلظت روی (Zn) و بور (B) در سطح 5 درصد بطور معنی‌دار کاهش (برای خمش پذیری20 درصد نسبت به تیمار اول) و غلظت فسفر برگ در سطح یک درصد در تیمار اسیدی کردن آبیاری افزایش معنی‌دار را نشان داد. حتی با وجود تغذیه مطلوب، آب با بی کربنات بالا باعث کاهش کیفیت گل های بریده می شود لذا باید نسبت به کاهش بی کربنات و pH آب آبیاری اقدام لازم صورت پذیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Acidifying Irrigation Water on the Yield and Quality of Carnations

نویسندگان [English]

  • R. Motallebifard 1
  • M. J. Malakouti 2
  • M. Kafi 3
1 Former Graduate Student Agricultural and Natural Resources Research Center, Hamadan
2 Professor,Tarbiat Modarres University
3 Assissant Profeosor, Horticulture Department, Tehran university
چکیده [English]

The reduced yield and poor quality of ornamental flowers produced in Iran have been threatening ability to compete in international market. Some of the important and effective factors that determine the yield and quality of ornamental flowers include, the calcareous nature of soils, negligence in providing proper and balanced nutrition, and the poor quality of irrigation water used to grow ornamental flowers. High pH as result of high concentrations of bicarbonate in irrigation water are leading to the reduced water quality. Obviously use of poor quality water in the commerical glasshouses increases the pH of plant sap and lowers the activity of such elements as phosphorus, iron, zinc and manganese within the conductive tissues. In order to evaluate the effect of eliminating irrigation water bicarbonate on the yield and quality of carnations produced by Khadem nurseries located at kilometer 30 of Khavaran Highway in Golzar village, an experiment was carried out during 1999-2000 growing season in the following manner. After  measurements and calculating the amount of sulfuric acid required to lower the pH of irrigation water to 6 by titration, two treatments were tested, namely: T1 = applying Kristalone green fertilizer + irrigation with well water, and T2 = applying Kristalone green fertilizer + acidified water (pH= 6) for irrigation. Based on measurements 46 ml of 36 N sulfuric acid was required to lower pH of one cubic meter of irrigation water to the desired level (6). A randomized complete block design with 3 replications was used in this experiment during which the yield and quality characteristics of the carnations were evaluated. Results showed that applying acidified irrigation water (pH 6) significantly (= 0.05) increased the diameter of flower disc as well as the chloropyll content of the leaves. The acidified water (pH=6) also significantly improved (= 0.01) the height and the diameter of flowering stems and the vase life of flowers as compared to the control. Furthermore, T2 (Acidified water) Significantly (=0.05) decreased stem lodging (bending), disc splitting as well as the leaf concentrations of Zn and B but increased the concentration of phosphorus at 1 % level of significance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Carnations
  • Irrigation Water Bicarbonate
  • Acidifying Irrigation Water
  • Yield and Qality
  1. کافی، م. 1377. بررسی اثرات غنی‌سازی دی‌اکسید کربن، نیتروژن و آهن بر شاخص‌های کمی و کیفی گل بریده میخک رقم (Ivone) در شرایط نوری منطقه مرکزی ایران. پایان‌نامه دکتری علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
  2. مطلبی‌فرد، ر. 1379. تأثیر نوع و مقادیر مختلف کود پتاسه و اسیدی کردن آب آبیاری بر کمیت و کیفیت گل میخک. پایان‌نامه کارشناسی ارشد خاکشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
  3. Alhendawi, R. A., V. Romheld, E. A. Kirkby, and H. Marschner. 1997. Influence of increasing bicarbonate concentration on plant growth, organic acid accumulation in roots and iron uptake by barley, sorghum and maize. J. Plant Nutr., 20: 1731-1753.
  4. Bertoni, G. M., A. Prssaloux, P. Morard, and D. R. Sayag. 1992. Bicarbonate- pH relationship with iron chlorosis in with lupine. J. Plant Nutr., 15: 1509-1518.
  5. Bloom, P. R. and W. P. Inskeep. 1986. Factors affecting bicarbonate chemistry and iron chlorosis in soils. J. Plant Nutr., 9(3-7): 215-228.
  6. Brown, C., R. S. Holmes, L. O. Tiffin. 1959. hypothesis concerning iron chlorosis. Soil Sci. Soci. Amer. Proc., 23(3):231-234.
  7. Cox, D. 1995. Water quality: pH and alkalinity. University of Massachusetts Department of Plant and Soil Science, Massa. USA.
  8. Faber, B. 1997. Soil pH. Subtropical Fruit News, 5(2): 10-11.
  9. Kalbasi, M., N. Manuchehri, and F. Filsoof. 1987. Local acidification of soil as a means to alleviate iron chlorosis in quince orchards. J. Plant Nutr., 9: 1001-1007.
  10. Korcak, R. F. 1987. Iron deficiency chlorosis. Hort. Rev., 9: 133-136.
  11. Loeppert, R. H. 1986. Reactions of iron and carbonates in calcareous soils. J. Plant Nutr., 9 : 195-214.
  12. Mathers, H. 1995. What you should know about water quality for woody plants: Part 2. Organ State University, USA.
  13. Marschner, H. 1995. Mineral nutrition of higher plants. 2nd Academic Press Inc. London, England.
  14. Mengel, K. 1994. Iron availability in plant tissues and iron chlorosis on calcareous soils. Plant and Soil, 165: 275-283.
  15. Morales, F., R. Grasa, A. Abavia, and J. Abadia.1998. Iron chlorosis pradox in fruits trees. J. Plant Nutr., 21(4): 815-825.
  16. Oron, G. and Y. Demalach. 1988. Effect of sulfuric acid on cotton under effluent irrigation. J. Irrig. Drain. Engin., 115: 463-473.
  17. Shi, Y. , D. H. Byrne, D. W. Reed, and R. H. Loepport. 1993. Influence of bicarbonate level on iron chlorosis development and nutrient uptake of the peach rootstock montclar. J. Plant Nutr., 16(9): 1675-1689.
  18. Stawest Carnation Group. 1998. Crop information carnation. Kwintsheul, Netherland.
  19. Ryan, J., J. L. Stroehlein and S. Miyamoto. 1975. Sulfuric acid applications to calcareous soils: Effects on growth and chlorophyll content of common bermudagrass in the greenhouse. Agron. J., 67: 633-637.
  20. Wallace, A. and J. W. Cha. 1986. Effect of bicarbonate, phosphorus, iron EDDHA, and nitrogen sources on soybeans grown in calcareous soil. J. Plant Nutr., 9: 251-256.