بررسی تأثیر منابع مختلف کربن و ازت بر رشد رویشی قارچ خوراکی شاه صدف [Pleurotus eryngii (DC: Fr.) Quel.]

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجو دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

2 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس،

3 دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

4 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

کربن و ازت از عناصر اصلی و مورد نیاز برای رشد ریسه‌های قارچ ‍ Pleurotus eryngiiمی‌باشد. و نقش عمده در ساخت پروتئین, پروتوپلاسم, اسید‌های هسته‌ای, آنزیم‌ها و دیواره سلولی دارند. بدین منظورتأثیر منابع مختلف کربن و ازت در محیط کشت پایه بر رشد رویشی دو جدایه از قارچ خوراکی شاه صدف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد از بین منابع کربن, مالتوز و دکستروز در جدایه 80 و گالاکتوز و دکستروز در جدایه 65 باعث بیشترین رشد ریسه می‌گردید. همچنین از بین منابع ازتی, گلوتامیک اسید, پپتون آسپارتیک اسید و ایزولوسین بیشترین تأثیر را در رشد رویشی جدایه 80 و آسپاراژین و پپتون باعث بیشترین رشد در جدایه 65 شده است. در این آزمایش غلظت 22 گرم در لیتر دکستروز و 20 گرم در لیتر مالتوز بترتیب, باعث بیشترین تأثیر در رشد رویشی جدایه‌های 80 و 65 گردید. حداکثر رشد ریسه در ایزوله 80 با 5/2 گرم در لیتر گلوتامیک اسید و در جدایه 65 با 3 گرم در لیتر آسپاراژین بدست آمد. افزایش غلظت منبع ازته تا حد مطلوب باعث افزایش وزن خشک ریسه قارچ گردید. لیکن افزایش بیش از اندازه آن وزن خشک ریسه را کاهش داد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Different Carbon and Nitrogen Sources on Vegetative Growth of the King Oyster Mushroom (Pleurotus eryngii)

نویسندگان [English]

  • A. Alavi 1
  • E. Mohammadi Goltapeh 2
  • K. Arzani 3
  • E. Pourjam 4
1 .Department of Horticulture
2 College of Agriculture, Tarbiat Modarres University
3 Department of Plant Pathology
4 College of Agriculture, Tarbiat Modarres University, respectively
چکیده [English]

Carbon and nitrogen are the most important constituents of the media which help in the synthesis of protein, protoplasm, nucleic acid, enzymes and cell wall materials. The effect of different carbon and nitrogen sources on mycelial growth of Pleurotus eryngii isolates were investigated. Among the carbohydrates tested maltose and galactose were the most effective on mycelia growth of isolates number 80 and 65 respectively. Glutamic acid and peptone produced the maximum growth of isolate No 80. Asparagin and peptone showed maximum growth of No 65. Maximum growth were observed when maltose was used at 22g/lit on isolate No 80 and 20 g/lit on isolate No 65. Maximum growth was obtained when aspargine was used at 3 g/lit on isolate No 80; in case of isolate No 65 maximum growth was recorded at 3 g/lit. It was observed that in the case of the former isolate, the growth continued to increase significantly up to the concentration of 2.5g/lit 

کلیدواژه‌ها [English]

  • King oyster mushroom
  • Vegetative growth
  • Carbon
  • Nitrogen
  • Pleurotus eryngii
  • Iran
  1. صابر، م. (1376). معرفی گونه‌های جدید از قارچهای پلئوروتوئید. فصلنامه بیماریهای گیاهی، 4-3: 184-155.
  2. مهدوی, م 1382. بررسی اقتصادی کشت و پرورش انواع قارچ‌های خوراکی در کشور انتشارات اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی بانک کشاورزی.
  3. محمدی گل تپه، ا .و پورجم 1. (1383). اصول پرورش قارچهای خوراکی، انتشارات دانشگاه تربیت مدرس، چاپ چهارم 604 ص.
  4. Awastchi, S. K and Mehrotra, B. S. (1991). Effect of different Carbon-Nitrogen (C/N) ratios on mycellial growth of three species of Pleurotus. National Academy of Science and Letters. 14(11): 427-428.
  5. Bolton, W. and Blair, R. (1982). Poultry Nutrition (Ministry of Agriculture, Fisheries and Food.4th edition, London, 115-121 pp.
  6. Chang,S. T. and Quimio, T. H. (1982). Tropical Mushrooms. Chinese University Press, Hong Kong, 493 pp.
  7. Fasidi, I. O. and Kehinde, S. O. (1994) Studies on the requirements for vegetative growth of Pleurotus tuber- reqium (Fr.) singer, a Nigerian mushroom. Food Chem., 50: 397-401.
  8. Fallal, A. A. and Kattan, M. M. (1997). Effect of plant extracts on the mycelial growth of some cultivated mushrooms. Egyptian Journal of Microbiology, 32(1): 41-48.
  9. Hashimoto, K. and Takahashi, Z. (1976). Studies on the growth of Pleurotus ostreatus. Sci.,9: 585-593.
  10. Hong, J. S. (1978). Studies on the physio-chemical properties and the cultivation of the oyster mushroom. Korean Agric., Chem. Soc. 21:1-40.
  11. Jandaik, C. L. and Kapoor, J. N. (1976). Effect of carbon and nitrogen nutrition on growth of Pleurotus sajor-caju. Indian Phytopathology, 29: 326-327.
  12. Khanna, P. and Garcha, H. S. (1985). Physiological studies on Pleurotus Mush. Newsletter for the Tropics,5(3): 16-19.
  13. Kikon,Z. and Rao, A. V. (1980). Physiological studies of the strains of edible mushroom, Pleurotus ostreatus. Indian J. Mushroom, 6: 24-27.
  14. Pani, B. K. and Das, S. R. (1997). Effect of carbon and nitrogen nutrition on growth of some edible basidiomycetes in submerged culture. Journal of Phytological Research, 20(1-2): 63-64.
  15. Pamela, M, Loretta, G., Stefania, M. & Vittorio, V. (1999). Nutrients in edible mushrooms comparative study.: an interspecies comparative study. Food Chemistry.65:477-482.
  16. Plemenitas,A;Kastelic,S;Zigon,D;Zakelj,M.(1999). The ateroid hormones in Pleurotus ostereatus. Biochemistry and Molecular Biology,123:2,175-179
  17. Sakamoto, R., Niimi, T., and Takahashi, S. (1978). Effect of carbon and nitrogen sources on submergecl culture of edible fungi. Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan, 52(2): 72-81
  18. Sakamoto, R. Niimi, and T. Takahashi, S. (1978). Submerged culture of edible fungi in high constiency starch media. Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan, 52: 2, 72-81.
  19. Sano,M;Yoshino, K. Mastsuzawa, T. Thekawa, (2002). Effects of ediblemushroom extracts on mous type IV allergy. International Journal of Medicinal Mushrooms
  20. Soni, S. C. (1979). Studies on Pleurotus eryngii Kabul isolate. M.Sc. Thesis, Himachal Pradesh Krishi Vishva Vidyalaya, College of Agriculture, Solan, India.
  21. Srivastava, H. C. and Bano, Z. (1970). Nutrition requirements of Pleurotus flabellatus. Microbiol.,19: 166-169.
  22. Volz, P. A. (1972). Nutritional studies on species and mutants of Lepista, Cantharellus, Pleurotus and Volvariella. Mycopathol. Mycol. Applicata.48: 175-185.
  23. Wsser, A. L. & Weis, A. L. (1999). Medicinal properties of substances occuring in higher basidiomycetes mushrooms. International journal of medicinal mushrooms,3:87