بررسی تأثیر میزان آب آبیاری و کود ازت بر عملکرد و بازده مصرف آب در گوجه فرنگی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد گروه آبیاری دانشگاه تهران

2 دانشیار گروه آبیاری دانشگاه تهران

3 استاد گروه باغبانی دانشگاه تهران

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی تأثیر تیمارهای آبیاری به میزان 40، 60، 80، 100 و 120 درصد نیاز آبی و مقادیر مختلف ازت به میزان 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار و بر همکنش آنها بر عملکرد و بازده مصرف آب گوجه‌ فرنگی رقم ارلی اوربانا در سال 1382 انجام گرفت. پژوهش در مزرعه تحقیقاتی گروه آبیاری و آبادانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران (منطقه نیمه خشک) در یک خاک لوم رسی و در قالب طرح کرت‌های خردشده با سه تکرار (تیمارهای آبیاری به عنوان کرت‌های اصلی و مقادیر ازت به عنوان کرت‌های فرعی) انجام شد. نتایج تجزیه آماری نشان داد که میزان آب آبیاری و مقادیر مختلف ازت و همچنین تأثیر متقابل آنها بر عملکرد محصول و بازده مصرف آب (WUE) در سطح یک درصد معنی‌دار بوده است. حداکثر عملکرد محصول و حداکثر بازده مصرف آب در تیمار 100% نیاز آبی (آبیاری کامل) با 120 کیلوگرم ازت در هکتار بدست آمد. علاوه بر این مشاهده شد که با کاهش مصرف آب به میزان 20%، 40% و 60% نیاز آبی، عملکرد محصول به ترتیب 24%،57% و74% کاهش یافت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation of the Effectiveness of Irrigation Water Regimes and Nitrogen Amount on the Yield and Water Use Efficiency of Tomato

نویسندگان [English]

  • A. R. Farahmand 1
  • H. Fardad 2
  • A.M. Liaghat 2
  • A. K. Kashi 3
1 M.S in Irrigation and Drainage, University of Tehran
2 Associate Professor in Irrigation and Reclamation Engineering Department, University of Tehran
3 Professor in Horticulture Department, University of Tehran, respectively
چکیده [English]

This study was carried out in 2003 to investigate the effects of different water treatments (40, 60, 80, 100 and 120 percent of water requirement) and different amounts of nitrogen (60, 120 and 180 kg/ha) as well as their interaction on the yield and water use efficiency (WUE) of tomato (Var. Early Urbana). The experiment was performed on the research farm of agriculture faculty of Tehran University (semi-arid area) in a clay–loam soil, using a split plot design with three replications (irrigation treatments as main plots and different amounts of nitrogen as sub plots). The results obtained from statistical analysis indicated that the different treatments of irrigation and nitrogen as well as their interactions have significant effect (1% level) on the yield and WUE of tomato. The maximum yield and WUE were obtained at 100% water requirement with 120 kgN/ha. Furthermore, it was observed that reduction of water consumption by 20, 40 and 60 percent reduced the crop yield by 20, 57, and 74 percent, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Deficit irrigation
  • Nitrogen
  • Tomato
  • Tomato yield and Water use efficiency
  1. پیرمرادیان، نادر، علیرضا سپاسخواه و منوچهر مفتون. 1382. تأثیر کم آبیاری و مقادیر مختلف ازت بر عملکرد و بازده مصرف آب در برنج. مجموعه مقالات یازدهمین همایش کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران، شماره 83، صفحات 261 تا 271.هاشمی، حمید رضا و عبدالکریم کاشی. 1371. اثر ازت روی خواص کمی و کیفی چهار رقم گوجه فرنگی. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته باغبانی،‌ دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. 
  2. ملکوتی، محمد جعفر .1379. رابطه کم آبیاری با مقدار ونوع کودهای مصرفی. خلاصه مقالات کارگاه فنی - آموزشی کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران، نشریه شماره 36.
  3. Dangler, J. M. and Locascio, S. 1990. Yield of trickle – irrigated tomatoes as effected by time of N and K application. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 115:585 – 9.
  4. 2000. Production. VOL.54, NO.163.
  5. Kaniszewski, S. Elkner, K. and Rumpl, J. 1987. Effect of nitrogen fertilization and irrigation on yield, nitrogen status in plant and quality of fruits of direct seeded tomatoes. Hort. 200:195 – 202.
  6. Mehta, B. S. and S.S. Saini. 1986. Effect of N, P, K fertilizers on the plant growth, flowering and yield of tomato culivar Salan Gola. Hor. Abst. 57:591.
  7. Mitchell, P., C. Shennan, SR. Grarran and D. M. May. 1991. Tomato fruit yields and quality under deficit and salinity. J. of the Ame. Soc. For. 116:215.
  8. Nassar, H. H. 1986. Effects of planting pattern plant population and nitrogen level on yield and quality of tomato. Acta. Hort. 190:435-42.
  9. Smajstrla, AG. and Sy. Locascio. 1994. Irrigation cutback effects on drip irrigated tomato yields. Proceeding of the florida. 107:113-118.
  10. Taha, A. A. 1986. Effect of amount, method and time of application of nitrogen on marketable yield of tomato. Acta. Hort. 190:429-34.
  11. Tandon, H. 1982. Management of nutrient interaction. Alled Publ. PP:125.